İlkokuma yazma hazırlık programının ve öğretmenlerin düzenledikleri sınıf içi etkinliklerinin çoklu zeka kuramına göre incelenmesi
Searching the first reading-writing preparation programme and classroom activities conducted by the teachers according to multiple intelligence theory
  1. Tez No: 144145
  2. Yazar: MEDİHA TUBA HOŞSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇELENK, YRD. DOÇ. DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, İlk Okuma Yazma Hazırlık Programı VI, Multiple Intelligence Theory, First Reading- Writing Preparation Programme rv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET ILKOKUMA YAZMA HAZIRLIK PROGRAMININ VE ÖĞRETMENLERİN DÜZENLEDİKLERİ SINIF İÇİ ETKİNLİKLERİNİN ÇOKLU ZEKA KURAMINA GÖRE İNCELENMESİ Hoşsoy, M. Tuba Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Süleyman Çelenk Ortak Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Sadegül Akbaba Altun Eylül 2004, 95 sayfa Yapılan araştırmada; ilkokuma yazma hazırlık programında önerilen etkinlikler ve 1. Sımf öğretmenlerinin düzenledikleri sınıf içi etkinlikler Çoklu Zeka Kuramında yer alan sekiz zeka alanına göre incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın problem cümlesi 'ilkokuma yazma hazırlık programında önerilen etkinlikler ve 1. Sınıf öğretmenleri Çoklu Zeka dilimlerini geliştirici etkinliklere ne ölçüde yer vermektedir' olarak ifade edilmiştir. Araştırmada sekiz alt probleme cevap aranmıştır; ilk okuma yazmaya hazırlık programında önerilen etkinlikler ve ilköğretim 1. Sınıf öğretmenleri, a) sözel zekayı, b) görsel zekayı, c) sosyal zekayı, d) bedensel zekayı, e) müzikal zekayı, f) özedönük zekayı, g) doğacı zekayı, h) mantıksal matematiksel zekayı geliştirici özelliklere sahip çalışmalara ne ölçüde yer vermektedir? VYapılan çalışma nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gözlem, görüşme ve doküman analizi teknikleri kullanılmıştır. îlkokuma yazma hazırlık programında öğretmene önerilen etkinlikler uzman kanısına başvurularak araştırmacı tarafından zeka alanlarına göre gruplara ayrılıp tablolaştınlmıştır. Gözlem, Bolu merkez ilk okullarının birinin 1. Sınıfında araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler 16 tane 1. Sınıf öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Hazırlık programında yer alan etkinlikler alanın uzmanları ile birlikte taranmış ve tüm veriler matriks oluşturularak tek bir tablo halinde toplanmıştır. Tüm veriler bir arada değerlendirilip bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; ilkokuma yazma hazırlık programında önerilen etkinler ile 1. Sınıf öğretmenlerinin sımf içinde düzenledikleri etkinlikler karşılaştırıldığında, öğretmenlerin program ile tutarlı hareket ettiği görülmüştür. Öğretmenlerin sınıf içi düzenledikleri etkinlikler ile uzman kanısı ile saptanmış hazırlık programında yapılabilecek etkinlikler karşılaştırıldığında, öğretmenlerin sekiz zeka alanını geliştirici etkinliklere yetersiz ölçüde yer verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCHING THE FIRST READING-WRITING PREPARATION PROGRAMME AND CLASSROOM ACTIVITIES CONDUCTED BY THE TEACHERS ACCORDING TO MULTLPLE INTELLIGENCE THEORY Hoşşoy, M. Tuba Master, Faculty of Education Advisor: Assoc. Prof. Dr. Süleyman Çelenk Co. Advisor. Assist. Prof.Dr. Sadegül Akbaba Altun September 2004, 95 pages In the study, activities recommended during the first reading-writing preparation programme and classroom activities conducted by the first grade teachers are studied according to the Multiple Intelligence Theory. The research question of the study is stated as 'The activities recommended during the first reading-writing preparation programme and to what extent the classroom activities conducted by the first grade teachers are dwelled upon ?'. The study looks for the answer of eight sub-questions: To what extent the activities recommended during the first reading-writing preparation programme and first grade primary school techers dwell upon the works having the quality of improving a) lingiustik intelligence b) spatial intelligence c) interpersonal intelligence d) bodily intelligence e) musical intelligence f) intrapersonal intelligence g)naturistic intelligence h) logical- mathematical intelligence? IllThe study is carried out by means of qualitative study method. The techniques used for the study are observation, interview and document analysis. The activities recommended during the first reading-writing preparation programme are classified according to the intelligence areas by consulting the experts and a table is formed for these activities by the researcher. The observation is carried out in first graders class in one of the schools in the centre of Bolu by the researcher. Sixteen first grade Teachers are interviewed for the study. The activities in the preparation programme are searched thoroughly and a unified table is formed by gathering all the data in a matrix. After evaluating all the data, a conclusion is tried to be reached. According the study it's concluded that when the activities recommended during the first reading-writing preparation programme and classroom activities conducted by the 1. Class teachers are compared, teachers are revealed to be consistent with the programme. However, when the classroom activities and the activities recomended by the experts during the preparation period, it is concluded that the teachers do not dwell upon the activities improving eight intelligence area sufficiently.