İlköğretim ikinci sınıf öğrencilerinde eşit işaretinin ilişkisel anlamını geliştirme
The Development of the relational meaning of the equal sign at the second grade level
  1. Tez No: 144144
  2. Yazar: HAKAN YAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLBİYE TOLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşit işareti, somut materyaller, etkinlikler, aritmetik, cebir vı, Equal sign, concrete materials, activities, arithmetic, algebra
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM İKİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNDE EŞİT İŞARETİNİN İLİŞKİSEL ANLAMINI GELİŞTİRME Yaman, Hakan Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Tez Danışmanı: Yard.Doç.Dr. Zülbiye TOLUK Ocak 2004, 94 sayfa Bir öğrencinin cebirde başarılı olabilmesi için matematiksel kavramların temelini teşkil eden sembolleri, ifadeleri ve denklemleri iyi kullanabilmesi gereklidir. Bu temel sembollerden biri de eşit işaretidir. Eşit işareti“=”sembolü ile gösterilir ve hesaplama anlamına gelmez. Bu işaretin temsil ettiği eşitlik ilişkisi, aritmetikte ve ileride cebirde kullanılan temel matematiksel ilişkilerden biridir. Bu yüzden eşitlik kavramını ve eşit işaretini öğrencilerin ilkokulun ilk yıllarından itibaren iyi kavramaları gerekmektedir. Yapılan araştırmalar öğrencilerin ilköğretimin ilk yıllarından itibaren eşit işaretini bir işlemin sonucunu belirten bir işaret olarak algıladıklarım göstermiştir. Ayrıca, bu araştırmalar eşitişaretinin ilişkisel bir sembol olduğunu algılayamayan öğrencilerin ileride cebir derslerinde sorun yaşadıklarım iddia etmişlerdir. Bu çalışmanın iki temel amacı vardır. Birincisi; öğrencilerin eşitliği nasıl anladığını ve eşit işaretini nasıl yorumladığım belirlemektir. İkincisi ise; eşitlik sembolünün ilişkisel anlamım destekleyen öğretimin çocukların eşitlik kavramını anlamaları üzerine etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla ilköğretim 2. sınıflardan iki sınıf deney grubu iki sınıfta kontrol grubu olarak seçilmiş ve deney gruplarında eşit işaretinin ilişkisel anlamını destekleyici bir eğitim verilirken kontrol gruplarında geleneksel efeitime devam edilmiştir. Her gruba ön-son ve kalıcılık testi olarak eşitlik testi uygulanmıştır. Ayrıca deney gruplarından seçilen sekiz öğrenci (dört kız - dört erkek) ile eğitimden önce ve eğitimden sonra görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde öğrencilerden eşitlik testindeki sorulara verdikleri cevapları açıklamaları istenmiştir. Araştırmanın bulguları eğitimden önce öğrencilerin eşit işaretini bir işlem sembolü olarak algıladıkları ve destekleyici eğitim alan sınıflardaki öğrencilerin eğitimden sonra eşit işaretinin ilişkisel anlamını oluşturabildiklerini, geleneksel eğitim alan öğrencilerin ise eşit işaretini bir işlem sembolü olarak görmeye devam ettiklerini göstermiştir. Buradan, ilköğretimin ilk yıllarından itibaren somut materyaller (terazi, LEGO parçaları) kullanılarak ve sınıflarda tartışma ortamları yaratılarak etkinlikler hazırlanabilir. Bu etkinlikler öğrencilerin eşit işaretini iki miktar arasındaki ilişkiyi ifade eden bir sembol olarak algılamalarına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF THE RELATIONAL MEANING OF THE EQUAL SIGN AT THE SECOND GRADE LEVEL YAMAN, Hakan Master, Faculty of Education Advisor: Assist.Prof.Dr. Zülbiye TOLUK January 2004, 94 pages For a student to be successful in algebra, it is neceessary for her/him to understand the use of basic algebraic symbols and equations. One of these basic symbols is the equal sign. It is represented with the symbol“=”and doesn't mean calculation. The relationship represented by this sign is one of the basic mathematical relationship used in arithmetic and algebra. That's why it is important that the students should understand the equality concept and the equal sign from the early years of elementary school, the student perceive the equal sign as sign showing a result of an operation. In addition, these studies claim that the students that can not understand the equal sign as an relational symbol will have problems in algebra. mThere are two main aims of this study. The first aim is to determine how students u nderstand e quality and i nterpret t he e qual s ign. T he s econd aim i s to determine the effect of an instruction supporting the relational meaning of the equality symbol on students' understanding of the concept of equality. Hence, two experimental and control groups were selected from second grades. Experimental groups were tought in a anner that supports the relational meaning of the equality symbol, while the control groups continued to receive the traditional instruction. The equality test developed by the researcher were delivered to each group as pre, post and retention test. Furthermore, interviews were conducted with eight students selected from experimental groups, 4 males and 4 females, both before and after the instruction. During these interviews, students were required to explain the answers they had given to the questions in the equality test. The findings of this study show that the students perceived equal sign as an operation symbol before the instruction. After the instruction, however, the students who received supporting instruction started to interpret the equal sign as a relational symbol and the students in the traditional classroom continue to perceive e qual s ign a s an o peration symbol. Based o n t hese findings, i t c an b e suggested that from the early years of schooling, the activities emphasizing relational meaning of equal sign should be included in mathematics classes. These activities should be prepared in a manner that the student can manipulate concrete materials and share their thinking in the classroom. Finally, it can be concluded that such activities help the students understand equal sign as showing a relationship between to quantities.