Askeri disiplin Hukukunun memur disiplin Hukuku ile mukayesesi
Comparison of the military discipline Law with official discipline Law
  1. Tez No: 144149
  2. Yazar: MEHMET YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Asker, Memur, Disiplin, Disiplin suçu, Disiplin cezası IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET ASKERİ DİSİPLİN HUKUKUNUN MEMUR DİSİPLİN HUKUKU İLE MUKAYESESİ YURTSEVEN Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Bölümü Tez Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Fethi KILIÇ Ocak 2004, X + 1 29 Sayfa Türk Silahlı Kuvvetleri yerine getirdiği ve üstlendiği görev itibariyle özel bir düzenlemeye sahiptir. 1982 Anayasasının 129 ncu maddesinde, bütün idari işlemlerin ve kararların yargı denetimine tabi olduğu, ancak silahlı kuvvetler mensupları hakkındaki hükümlerin saklı tutulacağı belirtilmiştir. Askeri disiplin hukukunda, disiplin amirlerince disiplin suç ve tecavüzlerinden dolayı verilen disiplin cezalan yargı denetimi dışındadır. Disiplin cezası alan kişi askeri hiyerarşi içinde itiraz haklarını kullanabilir. İdari yargının doğrudan denetimini isteyemez. Ancak, bu disiplin cezaları, disiplin komisyonları veya başka bir makamın ihraç vs. işlemine neden olmuşsa idari dava konusu olmaktadır. Buna karşılık memur disiplin hukuku, kamu hizmetlerinin etkinlikle sürdürülmesi amacına yönelik olarak oluşturulan kamusal çalışma düzenini korumak için yürürlüğe konulmuş olan çeşitli idari müeyyide ve ödüller ile bunların uygulanmasına ilişkin kuralları inceleyen hukuk dalı olduğundan, disiplin amirleri ya da disiplin kurulları tarafından verilen cezalara karşı muhatap kişi yargı yoluna başvurabilmektedir. IllMemur disiplin hukukunda düzenlenen disiplin cezaları tahdididir. Askeri disiplin hukuku ise disiplin cezalarını geniş kapsamlı tutmuş ve hürriyeti bağlayıcı cezalara da yer vermiştir. İdari disiplin hukuku ile askeri disiplin hukuku mukayese edildiğinde, disiplin suçları, disiplin cezaları ve itiraz usulleri bakımından büyük farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, bu hususlar ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF THE MILITARY DISCIPLINE LAW WITH OFFICIAL DİSCİPLİNE LAW YURTSEVEN Mehmet M.A. Thesis, The Department of Public Adminisration Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Fethi KILIÇ January 2004, X + 129 Pages Turkish Armed Forces, in terms of the duty it performs and carries out, has a special disposal. In 129 th paragraph of the 1982 Constitution, it is determined that, all the administrative procedures and resolutions are dependent to lawsuit check, however awards about the armed forces personnal is concealed. In military discipline law, the discipline punishments that are given for the discipline faults and discipline excesses by the discipline imperative are exterior to lawsuit check. One who is punished can under protest in military range. He can't ask for administrative jurisdiction directly. However, if these punishments are constitute cause for a discharge, etc. by a discipline commission or another authority, they become the subject of administrative jurisdiction.On the other hand, since the official discipline law is the subdivision law that examines different administrative sanction and awards which are valid to protect public work order, and rules concerning the apply of them, one who is punished by discipline imperatives or discipline counsils may be able to apply to decision in acout of law. The discipline punishments in official discipline law are limited. However discipline punishments in military discipline law is wide concerned and also gives place to freedom binding punishments. If it compared Great differences can be seen between administrative discipline law and military discipline law, in discipline faults, discipline punishments and objection procedures. These subjects are tried to examine detailed in this study. Key words; Soldier, Officer, Discipline, Discipline fault, Discipline punishment.