Mesleki ve teknik öğretim okulu yöneticilerinin teknolojik liderlik yeterlikleri
Technological leadership capacity of vocational and technical school administrators
- Tez No: 144148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALİP CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik liderlik. iv, Technological Leadership
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET MESLEKİ VE TEKNİK OGRETIM OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİK LİDERLİK YETERLİKLERİ Tanzer, S erkan Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Talip CAN Ocak - 2004, XVII + 192 sayfa Bu araştırmanın amacı, meslekî ve teknik öğretim okullarında görevli eğitim yöneticilerinin teknolojik liderlik yeterliklerini belirlemek, yorumlamak ve önerilerde bulunmaktır. Araştırma verileri, Bolu İli meslekî ve teknik öğretim okullarında görevli 71 eğitim yöneticisi ve 328 öğretmeninden toplanmıştır. Toplanan verilere yüzde, frekans, aritmetik ortalama, T-testi, tek yönlü varyans analizi uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Meslekî ve teknik öğretim okullarında görevli eğitim yöneticileri teknolojik liderlikte kendilerini yeterli bulmaktadırlar. 2.Meslekî eğitim veren okul yöneticileri ile teknik öğretim veren okul yöneticileri arasında teknolojik liderlik yeterlikleri arsında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 3. Meslekî ve teknik öğretim okullarındaki eğitim yöneticilerinin teknolojik liderlik anlayışlarını ile öğretmen görüşleri arasında anlamlı farklar vardır. m4. Meslekî ve teknik öğretim okullarındaki eğitim yöneticilerinin meslek kıdemleri ve öğrenim durumları ile teknolojik liderlik yeterlikleri arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 5. Meslekî eğitim veren okul yöneticisi ve öğretmenleri ile teknik eğitim veren okul yöneticileri ve öğretmenlerinin teknolojik liderlikte farklı algılara sahiptirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGICAL LEADERSHIP CAPACITY OF VOCATIONAL AND TECHNICAL SCHOOL ADMINISTRATORS Tanzer, Serkan MA THESIS Department Of Educational Sciences Advisor: Asst. Prof. Dr. Talip Can January-2004 XVII- 192 Ps. The aim of this study is to identify and interpret technological leadership capacity of school administrators in technical and vocational schools and to make suggestions. Research data was collected from 71 education administrators and 328 teachers, who works in technical and vocational school, in Bolu. Collected data was analyzed by applying percent, frequency, arithmetic average, T- test, one-way variance analyze and Tukey test. In the research that results was obtained; 1- Education administrators in technical and vocational school, find themselves competent in technical leadership. 2- There is no obvious difference between the administrators of technical and vocational school in terms of technical leadership. 3- There are obvious differences between the teachers' view of technological leadership and administrators' view of technological leadership.4- There is no obvious difference between technical and vocational school administrator's occupational level and technological leadership capacity. 5- Teachers and administrators of vocational schools and teachers and administrators of technical schools have different understandings of technological leadership.