Bankaların kredi riski
Credit risk of banks
- Tez No: 144333
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İPÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredilendirme Süreci, Kredi Riski, Kredi Riski Yönetimi, Mali Başarısızlık, Lending Process, Credit Risk, Credit Risk Management, Financial Failure
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Finansal sistem içinde aracılık faaliyetlerini yürüten en önemli kurum olan bankalar, çeşitli kaynaklardan elde ettikleri fonları, kredi kullandırmak suretiyle fon ihtiyacı olanlara aktarmakta ve böylece atıl fonların ekonomiye kazandırılmasına yardımcı olmaktadırlar. Bankalar faaliyetlerini sürdürürken çok çeşitli risklere maruz kalmakladırlar. Söz konusu risklerden en önemlisi olan kredi riski, bankaların büyük zararlara uğramasına ve hatta iflasına yol açabilmektedir. Bankalann mali yapısında meydana gelen bozulmalar tüm ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, özellikle Türkiye gibi sermaye piyasasının yeteri kadar gelişmediği bir ülkede bankaların kredilendirme politikalarını en verimli ve kredilerin geri dönmemesinden doğabilecek zararları minimum düzeyde tutabilecek şekilde yürütmeleri, kıt ve kıymetli olan ülke kaynaklarının rasyonel kullanılması için bir zorunluluktur. Bu tez kapsamında, kredilendirme süreci, bankaların maruz kaldığı riskler, kredi riskinin bankalara ve ekonomiye olan maliyeti ve kredi riski yönetimi konularında bilgi verildikten sonra mali başarısızlığı önceden tahmin etmeye yönelik istatistiksel bir model geliştirmeye çalışılmıştır. Bankaların kredi analizi aşamasında bu tür modellerden yararlanmaları kredi riskini en aza indirmek için oldukça etkili bir yol olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Banks, the most important institution executing intermediation activities in the financial system, transfer the funds acquired from various sources to ones with need of funds by lending. Thus, they help the economy utilize the idle funds. Banks have faced with many risks while performing their activities. Credit risk, the most important one of these risks, may bring about big losses, even the bankruptcy of the banks. Deterioration of financial structure of the banks affects the whole economy negatively. For this reason, especially in a country like Turkey where the capital market has not developed adequately, it is necessary that the banks should execute their lending policies in the most efficient way and by minimizing the losses resulted from unpaid credits. This is compulsory to use the country's scarce and valuable resources rationally. Within the scope of this thesis, after giving information about the lending process, the banking risks, the cost of credit risk to the banks and the economy, and credit risk management; rt is tried to develop a statistical model regarding the forecasting of financial failure. Having benefited from these kinds of models in the credit analysis stage will be an efficient way for banks to minimize the credit risks.