Diyarelilerde patojen escherichia coli serogruplarının araştırılması
Investigation of pathogenic escherichia coli serogroups in cases with diarrhea
  1. Tez No: 144408
  2. Yazar: ZAKİR ZEKİ ÇALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, ETEC, EPEC, EIEC, EC0157:H7, Gastroenteritis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Ill ÖZET DİYARELİLERDE PATOJEN ESCHERICHIA COLI SEROGRUPLARININ ARAŞTIRILMASI Çalışmamız, gastroenterite neden olan bakteriyel ve paraziter etkenler arasında Eco/flerin yerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla gastroenteritli 343 hastaya ait dışkı örneği bakteriyolojik ve parazitolojik olarak rutin yöntemlerle incelenmiştir. Diğer bakteriyel ve paraziter etkenlerin saptanmadığı dışkı örneklerinden izole edilen E coli suşları özgün antiserumlarla lam aglutinasyon yöntemi kullanılarak serogrupları belirlenmiştir. Olguların 55 (% 16.0)'inde diğer patojenler tespit edilmiştir. Diğer patojenlerin tespit edilemediği ancak E.coli pozitif olgu sayısı 262 (% 76.4), E.coli izole edilemeyen olgu sayısı ise 26 (% 7.6) olarak bulunmuştur. İzole edilen E.coli suşlarının 77 (% 29.4)'si gruplandırılmıştır. Gruplandırılan bakterilerin 32'si (% 41.5) EPEC, 23'ü (%29.9) ETEC, 13'ü (% 16.9) EHEC ve 9'u (% 11.7) EIEC olarak belirlenmiştir. Olgularda en sık olarak EHEC kökenleri içinde 026 (% 16.9); EPEC kökenleri içinde 055 (% 15.6); ETEC kökenleri içinde 0128 (% 7.8) ve EIEC kökenleri içinde 0152 (% 5.2) serovarları izole edilmişken EHEC kökenli 0157:H7 serotipine rastlanmamıştır. Patojen E coli serogrupları en çok 0-2 yaş grubundaki olgular başta olmak üzere 0-14 yaşları arasında (% 68.8) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY INVESTIGATION OF PATHOGENIC ESCHERICHIA COLI SEROGROUPS IN CASES WITH DIARRHEA Our study was planned to determine the position of E. coli among bacteriological and parasitological agents which caused gastroenteritis. For that reason, the stool samples of 343 patients with diarrhea were investigated bacteriological and parasitological by routine methods. E. coli strains isolated from stool specimens in which the other bacterial and parasitic agents couldn't be found were classified using the slide agglutination test with their specific antiserum. Other pathogens were found in 55 (16.0 %) of cases. The number of cases E. coli was positive but the other pathogens weren't found was 262 (76.4 %), the ones £. coli was negative as 26 (7.6 %). Seventy seven (29.4 %) of isolated E. coli strains were classified. Thirty-two bacteria (41.5 %) were classified as EPEC, 23 (29.9 %) as ETEC, 13 (16.9 %) as EHEC and 9 (11.7 %) as EIEC were found. 026 strains were isolated the most in EHEC (16.9%), 055 strains in EPEC (15.6 %), 0128 strains in ETEC, (7.8%) and 0152 strains in EIEC (5.2) but serotype 0157:H7 wasn't in EHEC. Pathogenic E. coli serogroups were determined high (68.8 %) in 0-14 year-old cases (especially in 0-2 year-old children. The diarrhoaegenic E. coli serogroups were seen significantly higher in children than adults. Giardia lamblia were seen the most (%8.2) between the other gastrointestinal pathogens, Shigella spp (4.1 %) in bacteria and Ascaris lumbricoides (0.9 %) in helmints. In conclusion, pathogenic E. coli strains had the highest ratio between enteric pathogens. Etiological diagnosis of these bacteria which aren't investigated routinely will give the best possibility of treatment to patients.