Kekik (Thymus praecox opiz)'in in vitro antimikrobiyal etkisi
In-vitro antimicrobial activity of thyme(Thymus praecox opiz)
- Tez No: 144442
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Düzce, Thymus praecox opiz, Antimikrobiyal aktivite, Düzce, Thymus praecox opiz, Antimicrobial activity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
o? 12. ÖZET Bu çalışmada Düzce'de yetişen kekik türü olan Thymus praecox op/z'in çiçek, kök+gövde ve yapraklarından hazırlanmış 12 farklı materyalinin S. aureus, KNS, Pseudomonas aeruginosa, E.coli, Enteococcus spp. ve Candida albicans üzerindeki antimikrobiyal etkisi araştırıldı. Ayrıca disk difüzyon yöntemi ile duyarlı olduğu saptanan S. aureus ve KNS suşlannda MİK araştırıldı. E.coli ve Pseudomonas suşları üzerinde yapılan duyarlılık deneylerinde E. coli ve Pseudomonas suşlarına karşı en çok etkinlik 9 ve 10 (saf ve %80'lik metil alkolde çözünmüş yaprak ekstraktı) numaralı materyallerde görüldü. Tüm E. coli ve Pseudomonas'\ar bu materyallere duyarlılık gösterdiler. En yüksek zon çapı E. cotflerde 15mm, Pseudomonas'larda ise 25mm olarak saptandı. KNS ve S. aureus suşlarıyla yapılan duyarlılık çalışmalarında KNS suşlarının tüm materyallere, S. aureus suşlarının ise 3 numaralı (saf etil alkolde hazırlanmış yaprak ekstraktı) materyal hariç diğer materyallere karşı duyarlılık gösterdikleri görüldü. En yüksek zon çapı KNS'lerde 34, S. aureus' la rd a ise 31 mm olarak saptandı. Yapılan MİK çalışmaları sonucunda S.aureus'larda en düşük MİK değeri 596ug/ml ile 6 numaralı (%80'lik etil alkolde çözünmüş kök+gövde ekstraktı) materyalde görüldü. KNS'larda ise 123ug/ml ile 4 numaralı (%80'lik etil alkolde çözünmüş yaprak ekstraktı) materyalde görüldü.66 Sonuç olarak, Çalışmada kullanılan kekik türü (Thymus praecox op/z)'nün antimikrobiyal etkisi ile ilgili bilgiler ilk defa ortaya kondu. Bu aşamadan sonra faz çalışmaları ile kekiğin antimikrobiyal ajan olarak kullanılabilirliğinin ayrıca yapılacak hayvan deneyleri ile S. aureus burun taşıyıcılığında ve yara enfeksiyonlarında kullanılabilirliğinin araştırılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz Türkiye'de bu tür çalışmaların yaygınlaşmasının ülkemize hem bilimsel hem de ekonomik fayda sağlayacağı gerçeği göz önüne alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
67 13. SUMMARY In this study we investigated antimicrobial effects on S. aureus, KNS, Pseudomonas aeruginosa, E.coli, Enteococcus spp. and Candida albicans for 12 different materials prepaired with which kind of theme grow in Düzce, Thymus praecox opiz flower, root+truck and leaves. In addition, we studied Minimal inhibitory concentration for S. aureus and coagulase negative staphylococcus isolates. While we made susceptibility studies for E. coli and Pseudomonas aeruginosa spp., we observed the most activity at number of 9 and 10 materials against E. coli and Pseudomonas etymons (Pure and dissolved in %80 methyl alchole leaf extract). All E.coli and P. aeruginosa isolates showed susceptibility against these materials. We were stabilized theft the highest zone diameter 1 5 mm. in E. coli and 25 mm in P. aeruginosa. When we made susceptibility studies with KNS and S. aureus isolates, we observed that KNS isolates against all materials, S. aureus isolates except number of 3 material against other materials indicated susceptibility. We were stabilized that the highest zone diameter 34 mm. in KNS and 31 mm. in S. aureus. As the result of MIC studies with S. aureus, we observed that the lowest MIC value 596 ug/ml in number of 6 material (root+trunk extract dissolved in %80 ethyl alchole). Furthermore, we observed that this value 123 ug/ml in KNS with number of 4 material (leaf extract dissolved in %80 ethyl alchole).,SS In conclusion, antimicrobial effect of Thymus praecox opiz was studied in the present study firstly in the literature. After this level, we think theme can use that antimicrobial agent with phose studies and also we think research will be benefical study with animals for use S. aureus in noise carier and wood infections. In Turkey, increase this kind of studies will provide economic and scientific benefit for our country.