Akut organofosfatlı pestisit entoksikasyonlarının sıçanlarda deneysel olarak gösterilmesi
An experimental study on the eveluation of acute organophosphorus pesticide intoxications of rats
  1. Tez No: 144469
  2. Yazar: NEBİLE DAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE K. GÜLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Toksikoloji, Diklorvos, GC/NPD, Sıçan, Çukurova Bölgesi. ıx, Forensic Toxicology, Dichlorvos, GC/NPD, Rat, Çukurova Region
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Akut Organofosfatlı Pestisit Entoksikasyonlarının Sıçanlarda Deneysel Olarak Gösterilmesi Geniş tarım alanları olan Çukurova Bölgesinde yaygın pestisit kullanımına bağlı akut zehirlenmeler ve ölüm olayları oluşmaktadır. Bu nedenle yöremiz açısından büyük önem taşıyan akut ve kronik pestisit entoksikasyonlarının aydınlığa kavuşabilmesi ve ölüm nedeninin saptanması Adli Toksikoloji Laboratuvarında yapılacak analizlerle belirlenecektir. Adli Tıp Kurumu, zehir danışma merkezleri ve laboratuvarımıza gelen organofosfatlı pestisit zehirlenmesi olgularında diklorvos en sık rastlanılan pestisit olduğu için deneysel hayvan çalışmasında bu pestisitle meydana gelen akut zehirlenmeler değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, 40 adet wistar albino cinsi erkek sıçana diklorvos farklı miktarlarda gavaj yöntemi ile verilmiş ve alınan postmortem kan örneklerinin Gaz Kromatografi (NPD) cihazı ile analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda kandaki diklorvos miktarları, sıçanlara 225 mg/kg diklorvos verildiğinde en yüksek değer 4.97, en düşük değer 2.15 ve ortalama değer 2.97mg/L, 110 mg/kg diklorvos verildiğinde en yüksek değer 1.71, en düşük değer 1.50 ve ortalama değer 1.62 mg/L, 55 mg/kg diklorvos verildiğinde en yüksek değer 0.3425, en düşük değer 0.1043 ve ortalama değer 0.2006 mg/L, 20 mg/kg diklorvos verildiğinde en yüksek değer 0.0437, en düşük değer 0.0163 ve ortalama değer 0.0310 mg/L olarak bulunmuştur. Bu çalışmada kullanılan yöntem ve elde edilen değerler günlük uygulamalarda bir parametre olarak kullanılacaktır. Akut organofosfatlı pestisit entoksikasyonlarının aydınlatılmasında bu çalışmanın önemli bir yer tutacağı kanısındayız. Bu çalışma bir ön deneysel araştırma raporu şeklinde olup, sıçan kan, doku ve organlarının geniş serilerde çalışılması ile günlük adli toksikoloji uygulamalarında anlamlı yerini alacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Experimental Study on the Evaluation of Acute Organophosphorus Pesticide Intoxications of Rats Çukurova region is a large agricultural and industrial area and pesticide use is common. Therefore acute and chronic exposures and poisonings due to pesticides are more often than any other regions. It is important to understand the mechanisms and cause of death in all medico-legal cases. Laboratory analysis has of value and importance especially in those intoxication cases. Dichlorvos is the most common pesticide detected in organophosphorus pesticide intoxication cases. Scientists and medicals have to deal with pesticide poisonings at many departments, such as, forensic toxicology laboratories, forensic medicine institutes and also emergency rooms. An experimental rat study is of valuable on dichlorvos which has been carried out in order to determine the mechanism and parameters of poisoning. In our study, dichlorvos was given to 40 wistar albino male rats in variable doses by gavage method and postmortem blood samples were analysed by Gas Chromatography (NPD) device. Our results are showing the below as; the amount of dichlorvos in blood, when 225 mg/kg dichlorvos was orally given to rats: maximum 4.97, minimum 2.15 and average 2.97 mg/L, when 110 mg/kg dichlorvos was orally given to rats: maximum 1.71, minimum 1.50 and average 1.62 mg/L, when 55 mg/kg dichlorvos was orally given to rats: maximum 0.3425, minimum 0.1043 and average 0.0163 mg/L, when 20 mg/kg dichlorvos was orally given to rats: maximum 0.0437, minimum 0.0163 and average 0.0310 mg/L. The method and also the results of this study will apply in our daily routine laboratory. This is a plenary research report. It is believed that this study has an importance in evaluating acute pesticide intoxications cases at our region. It is suggested that there should be further and larger serial studies on rat tissues and bloods.