Ani beklenmedik ölüm olgularında kardiyak ileti sistemi patolojisinin değerlendirilmesi
Evaluation of pathology of the cardiac conduction system in sudden unexpected deaths
- Tez No: 144470
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. METE K. GÜLMEN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Ani-Beklenmedik Ölüm, Histopatoloji, Kardiyak İleti Sistemi, Otopsi vııı, Autopsy, Cardiac Conduction System, Histopathology, Sudden Unexpected Death. IX
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Ani-Beklenmedik ölüm Olgularında Kardiyak İleti Sistemi Patolojisinin Değerlendirilmesi Dış muayene ve adli tahkikat sonucunda ölüm nedenini saptayacak herhangi bir bulguya rastlanmayan ve bu aşamada ölüm nedeni anlaşılamayan ölümler“ani- beklenmedik şüpheli ölüm”şeklinde tanımlamaktadır. Adli Tıp çalışmalarında, ani- beklenmedik ölümler önemli bir yer tutmaktadır. Bu tür ölümler, Adli Tıp günlük uğraşılarında karşımıza bir sorun olarak çıkmaktadırlar. Ani-beklenmedik ölümlerde, otopsi ve laboratuvar araştırmaları sonucunda, doğal ve doğal olmayan ölüm nedenleri saptanabilmektedir. Bir de çalışmalara rağmen ölüm nedeni açıklanamayan olgu grubu bulunmaktadır. Bu olgularda ölüm nedeni ve mekanizmasını saptamak için çalışmalar yapılmaktadır. Kardiyak ileti sistemi patolojilerinin bu tür ölümlere neden olabileceği belirtilmektedir. Ani-beklenmedik ölüm olgularında kardiyak ileti sistemi çalışmaları sonucunda; fibroadipö değişiklikler, nod arterlerinde daralmalar başta olmak üzere değişik bulgular saptandığı belirtilmektedir. Bu değişikliklerin ölümde rol oynayabileceği ifade edilmektedir. Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı Morg ihtisas Dairesi'nde otopsileri yapılan, yaşlan 14-78 arasında değişen 27 ani-beklenmedik ölüm olgusu ile ölüm nedeni bilinen 4 olgu kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Toplam 31 olgudan SA ve AV nod bölgelerini içeren örnekler alındı, örneklere rutin Hematoksilen-Eoşin (H+E) ve özel histokimyasal boyama yöntemleri (Masson Trikrom, Elastik Van Gieson ve Kristal Violet) uygulandı. Kesitler ışık mikroskobunda incelendi. Kardiyak ileti sistemi incelenen 27 ani-beklenmedik ölüm olgusunun 10'unda S A nod veya AV nodda patolojik bulgular saptandı. 7 olguda SA nodda, 7 olguda AV nodda patolojik fibrozis, 8 olguda SA nodda, 7 olguda AV nodda patolojik yağlı değişiklik saptandı. Tüm olguların 3 'ünde (%11.1), ileti sistemi anomalilerinin ölüme neden olabileceği düşünüldü. Ani-beklenmedik ölümlerde kardiyak ileti sistemi patolojilerinin etkisini araştırmak, bulguları ve yöresel özelliklerini ortaya koymak için bu çalışma planlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Pathology of the Cardiac Conduction System in Sudden Unexpected Deaths The deaths of which causes can not be determined through the external examination and scene investigation are defined as“sudden unexpected deaths”. This deaths are common problems in Forensic Medicine. Cases of sudden unexpected death may be grouped according to the autopsy findings and laboratory tests. The first is natural deaths and the other group is unnatural deaths. Also, in some cases, no lesion is found at autopsy and laboratory tests. It is said that some abnormalities of the cardiac conduction system may cause or contribute to sudden unexpected deaths. Fibrofatty changes and dysplasia of the node arteries are found in the studies of cardiac conduction system in sudden unexpected deaths. It is claimed that this changes can cause death. Totally 31 cases -aged between 14 and 78- whose autopsies are performed at the Council of Forensic Medicine of Adana, Morgue Department were selected. 27 of 31 cases were sudden unexpected death and 4 of 31 cases were selected as control group. The samples of the SA and AV nodes were collected from all of the cases. All sections were stained by routine Hematoxylin and Eosin, and special histochemical staining methods (Masson's Trichrome, Elastic- Van Gieson and Crystal Violet), and examined under light microscopy. In 27 sudden unexpected deaths, pathological fibrozis was observed in SA node (7 cases) and AV node (7 cases). Pathological fatty infiltration was detected in SA node (8 cases) and AV node (7 cases). 3 of the cases had lethal cardiac conduction system lesions. The aim of this study is to try to find out effects of the cardiac conduction system in sudden unexpected death cases and to determine conduction system findings and local characteristics.