1998-2002 yılları arsında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı tarafından düzenlenmiş adli raporların incelenmesi
Examination of forensic reports given by Trakya University Psychiatry Department between 1998-2002
  1. Tez No: 144477
  2. Yazar: BÜLENT AKANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli psikiyatri, Adli tıp, Rapor 38, Forensic psychiatry, Forensic medicine, Report 40
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Adli makamlar sıklıkla çeşitli nedenlerden dolayı doktor bilirkişi ve kurumların görüşlerine başvurmakta ve verdikleri kararlarda bu görüşleri dikkate almaktadırlar. İlgili kurumların talebi üzerine, adli tıp ve psikiyatri uzmanları sıkça, kişilerin ruh sağlığı durumu hakkında rapor düzenlemek zorunda kalmaktadır. Psikiyatri gibi bir dal için, doktor bilirkişinin deneyim, bilgi ve sezgisinin oluşan kanaat açısından çok önemli olduğu açıktır. Ancak kişi haklarının korunması ve adaletin tam olarak yerini bulabilmesi için düzenlenen raporlarda belli bir standardizasyonun sağlanması gerekmektedir. Karşılıklı yazışmalarda ortak bir terminolojinin olmaması ve kurumlar arasındaki bakış açısı farkları nedeniyle, zaman zaman bu konuda sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Yapılan bu çalışmada amaç; beş yıllık süre içerisinde (1998-2002), Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı tarafından düzenlenmiş adli raporların ve kurumlann istek yazılarının incelenerek dökümünün yapılması; ortaya çıkan sonuçların ve karşılaşılan sorunların değerlendirilmesidir. Bu amaçla incelenen rapor ve istek yazılarının bazılarında; yaş ve cinsiyet gibi önemli kimlik bilgileri, kişinin muayeneye gönderilme amacı ve mahkemece dinlenmesinde fayda olup olmadığı gibi konularda yeterli hassasiyetin gösterilmemiş olduğu görülmektedir. Sonuç olarak; hukuki anlaşmazlıkların bir çok farklı sebepten çıkabileceği ve çözüm üretilebilmesi için farklı bakış açılarının ortaya konması gerektiği açıktır. Bu nedenle, çeşitli 37hukuk mercileri ve bilirkişilerin ekip çalışması yürütmeleri gerekmektedir. Ortak bir dil ve bakış açısı oluşturulabilmesi için, konularında uzman kişi ve hukuk adamlarından oluşan komisyonların çalışması ve karşılıklı fikir alışverişinin yapılması çözüm açısından iyi bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF FORENSIC REPORTS GIVEN BY TRAKYA UNIVERSITY PSYCHIATRY DEPARTMENT BETWEEN 1998-2002 SUMMARY Judical offices frequently refer to the opinion of experts and give their judgements with the help of these point of views. Forensic medicine doctors and psychiatrists are oftenly requested for preparing reports about the psychological condition of individuals. The experience, knowledge and perception of doctor are very important to form an opinion, especially for a branch like psychiatry, but standardization of the forensic decision process is necessary for human rights and justice for all. Sometimes, there can be problems because of terminology and differences between point of views of institutions. In this study, it was aimed to examine the forensic reports that were given by Psychiatry Department of Trakya University and the official request letters of institutions for a five year period, and evaluate the results and the problems by this way. As a result; it was seen that, some important subjects such as identity informations like age and sex of individuals, the need for examination and competency to stand trial were not recorded in some reports and request letters. In conclusion; it's a reality that, juridical dissidences between individuals arise from different reasons and different point of views have to be needed for solution. So that, jurists 39and experts have to work in accordance as a team. For creating unique point of view and terminology, commissions should be established from experienced experts and jurists.