Şizofrenik bozukluğu olan hastalarda özkıyım girişimi ve düşüncelerinin değerlendirilmesi
The assessment of suicidal ideation and attempts among patients with schizophrenia
  1. Tez No: 144486
  2. Yazar: TUNCAY ÖZCÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, özkıyım düşüncesi, özkıyım girişimi, risk etkenleri, şizofreni, depression, risk factors, schizophrenia, suicide attempt, suicide ideation VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Şizofrenik Bozukluğu Olan Hastalarda Özkıyım Girişimi Ve Düşüncelerinin Değerlendirilmesi Şizofreni; toplumsal, mesleki işlevselliği ve yaşam kalitesini bozan, süreğen ruhsal bir hastalıktır. Hastalar sanrılar, varsamlar, mutsuzluk, umutsuzluk gibi durumlarla birlikte yaşamaktadır. Şizofrenik bozukluğu olan hastalarda, özkıyım, özkıyım girişimi ve düşüncelerinin görülme sıklığı oldukça yüksektir. Bu çalışmada, şizofrenik bozukluğu olan hastalardaki özkıyım girişimi ve düşüncelerinin, sosyodemografik, klinik özelliklerinin karşılaştırılması ve risk etkenlerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışmaya, DSM-IV-TR'ye göre Şizofrenik Bozukluk tanısı konan 200 yatan hasta alınmıştır. Hastalara çalışmanın amacı anlatılmış ve onaylan alınmıştır. Deneklere veri toplama formu, negatif belirtileri değerlendirme Ölçeği, pozitif belirtileri değerlendirme ölçeği, Calgary şizofrenide depresyon ölçeği, Beck umutsuzluk ölçeği ve intihar düşüncesi ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada, şizofreni hastalarının %34'ünde, en az bir özkıyım girişimi öyküsü olduğu görülmüştür. Yüksek doz ilaç içme en sık kullanılan özkıyım girişim yöntemi olarak belirlenmiştir. Özkıyım girişimi öyküsü olan grupta, ortalama hastalık başlangıç yaşı ve ilk hastaneye yatış yaşı anlamlı düzeyde düşük; ortalama hastaneye yatış sayısı, alkol ve/veya madde kullanımı anlamlı düzeyde daha yüksekti. Özkıyım düşünceleri olan hastalarda, paranoid alt tip, özkıyım girişimi öyküsü, negatif belirtiler, sanrılar ve umutsuzluk anlamlı olarak daha fazla, ancak pozitif yapısal düşünce bozuklukları anlamlı düzeyde daha az görülmekteydi. Geçmişte ve sürüp giden depresyon, kendine zarar verme davranışı, ailede depresyon ve özkıyım öyküsü, ilişki sorunları hem özkıyım girişimi öyküsü olan grupta, hem de özkıyım düşünceleri olan grupta anlamlı düzeyde daha yüksek orandaydı. Sonuç olarak; şizofreni hastalarında özkıyımı önlemek için hastaların sağaltım ve izlemde özkıyım risk etkenleri yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Assessment Of Suicidal Ideation And Attempts Among Patients With Schizophrenia Schizophrenia is a chronic mental disorder, that impairs social, occupational functions and life satisfaction. Patients live with states, like delusions, hallucinations, unhappiness and hopelessness. The prevalences of suicide, suicide attempts and suicide ideations are very high among patients with schizophrenic disorder. In this study, we purposed to evaluate sociodemografic, clinical features and identify risk factors of suicide attempts and ideations for patients with schizophrenic disorder. 200 inpatients, diagnosed as Schizophrenia according to DSM-IV-TR criteria were included in this study. All patients gave informed and get consest before participating in this study. Sociodemographic data form, scale for assessment of positive symptoms, scale for assessment of negative symptoms, Calgary depression scale for schizophrenia, Beck hopelessness scale and scale for suicide ideation were administered to all subjects. The results of present study revealed that %34 of patients with schizophrenia had at least one suicide attempt history. Receiving high dose drug was the most determined suicide attempt method. The mean age of schizophrenia onset and first hospitalization were significant low; the mean number of hospitalization, the proportion of alchol and/or substance abuse were significant high in patients with suicide attempt history. Paranoid subtype, previous suicide attempts, negative symptoms, delusions and hopelessness were significant high, but positive structural thought disorders were significant less in the group with suicide ideations. The proportion of having current and previous depression, self mutilations, family history of depression and suicide and relationship problems were significant high both in the groups with suicide attempt history and with suicide ideations. In conclusion; to prevent suicide in patients with schizophrenia, suicide risk factors have to be examined in the treatment and follow-up.