Toksikolojik örnek alınan otopsilerde ölüm nedenlerinin incelenmesi
Evaluation of death causes in autopsies from which were taken samples for toxicological analyses
  1. Tez No: 144495
  2. Yazar: CEM ZEREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ani şüpheli ölüm, Toksikoloji, Zehirlenmeler. 40, Unexpected deaths, Toxicology, Poisoning. 41
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nca toksikolojik örnek alman otopsilerdeki ölüm nedenlerinin incelenmesi ve toksikolojik inceleme sonuçlarının ölüm nedenini belirlemedeki önemini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nca 01.01.1997 ile 01.06.2003 tarihleri arasında yapılan 421 adli otopsi olgusundan toksikolojik örnek alman 142 (% 33.7) olgu değerlendirildi. Toksikolojik örnek alman olguların 115'i (%81.0) erkek, 27'si (%19.0) kadındı. Olguların yaş ortalaması 41.92±18.55 olarak bulundu. En sık 30-39 yaş grubunun %24.6 ile birinci sırada olduğu, 40-49 yaş grubunun %21.8 oranla ikinci olduğu bulundu. Ölüm nedeni intoksikasyon olarak belirlenen olgular içerisinde metil alkol zehirlenmesinin 16 olgu (% 45.7) ile ilk sırada, etil alkol zehirlenmesinin 9 olgu (%25.7) ile ikinci sırada, CO zehirlenmesinin 4 olgu (%11.4) ile üçüncü sırada olduğu görüldü. Zorlamalı ölümlerin toksikolojik inceleme sonuçlan değerlendirildiğinde, kazaların % 68.5'inde, intiharların %69.2'sinde, cinayetlerin %58.3'ünde toksikolojik inceleme sonucunda kimyasal madde ya da ilaç bulunmuştu. Sonuç olarak; tüm zorlamalı ve ani şüpheli ölüm olgularında ölüm nedeninin belirlenebilmesi için toksikolojik örnek alınması gereklidir. Henüz adli bir toksikoloğun, detaylı bir toksikoloji merkezinin ve gelişmiş bir toksikoloji laboratuarının olmadığı ülkemizde adli tıbbın bu alanına daha çok eğilinmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF DEATH CAUSES IN AUTOPSIES FROM WHICH WERE TAKEN SAMPLES FOR TOXICOLOGICAL ANALYSES SUMMARY In this study, we aim to evaluate the causes of death of the autopsies performed in Trakya University Medical Faculty, Forensic Medicine Departmant from which were taken materials for toxicological evaluation. By this way, the importance of toxicological analyses for deteraiining the cause of death can be shown. Four hundred and twentyone autopsies were performed in Trakya University Medical Faculty, Forensic Medicine Departmant between 01,01st, 1997 and 06, 01st,2003 and of these, for 142 (33,7) cases, materials were taken for toxicological analyses. For this cases, 115 (81,0%) were male and 27(19,0%) were female. The mean age of all were 41,92+_18,55. The 30-39 years of age group was in the first line (124,6%) and 40-49 years of age group was the second most effected group (21,8%). For the cases which were found intoxicated as a cause of death, methanol intoxication was come first with 16 cases (45,7%) ethanol intoxication with 9 cases (25,7%) and CO intoxication with 4 cases (11,4%). For unnatural deaths, in 68,5% of accidents, 69,2% of suicides, and 58,3% of homicides, chemicals or drugs were found in samples. As a result, it is necessary to take samples for toxicological analyses for determining the cause of death in unnatural and sudden unexpected deaths. The number of specialists and centers of toxicology is not enough for demands of our country. Thus, there is a need for more interest in this subject.