Adli otopsilerde ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümler
Deaths due to firearmsin medico-legal autopsies
  1. Tez No: 144494
  2. Yazar: ÖZGÜR ERDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. DERYA AZMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateşli silah, otopsi, ateşli silah yarası. 46
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından 1984-2003 tarihleri arasında otopsisi yapılan 145 ateşli silah ölüm olgusu incelenmiştir. Olgular cins, yaş dağılımları, orijinler, atış mesafesi, silah tipi, yaralanan bölge ve organlar gibi özellikler saptanarak tartışılmıştır. 145 olgunun %88.3'ü erkek, %11.7'si kadındır. Yaş ortalaması 35.52 olup, ölümler en sık %49 oranında 21-40 yaş grubundadır. Cinayetler 87 (%60) olgu ile orijinler içinde ilk sıradadır. Ölüme neden olan silah; olguların % 63.4 'ünde ateşli silah mermi çekirdeği, % 36.6'sında av tüfeği saçma tanesidir. Toplam 145 olgunun 53 'nün (%36.6) uzak atış mesafesinden, 44'nün (%30,3) bitişik atış mesafesinden yapıldığı tespit edildi. En çok isabet alan bölgenin % 23.6 ile baş olduğu ve ölüme neden olan organ hasarının % 34.5 ile beyin doku harabiyeti olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
DEATHS DUE TO FIREARMS IN MEDICO-LEGAL AUTOPSIES SUMMARY In this study, 145 firearm autopsy cases which were performed in Trakya University Medical Faculty Forensic Medicine Department between 1984-2003 were evaluated. Cases were discussed due to the characterstics like sex, age, manner of death, distance of shot, gun type and injured tissues or region of body. Of 145 cases, 88.3% was male and 11.7% was female. The overall mean age was 35.52, and the most effected age group was 21-40 with 49%. Homicides were in first line with 87 cases (60%) for manner of death. Death occured with handgun for 63.4% of the cases and with shotgun for the others. 53 (36.6%) of the 145 cases were shot from long distance and 44 (30.3%) contact distance. The most effected region was head with 23.6% and the most effected organ was brain with 34.5%. KeywordsrFirearm, autopsy, firearm wound. 47