Sığır kafkas ve iç organlarında yersinia enterocolitica varlığı ve düzeyinin belirlenmesi
Determination of yersinia enterocolitica presence and level in cattle carcass and offals
- Tez No: 144525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSEL ŞİRELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Sığır, karkas, tç organ, Yersinia enterocolitica, EMS, Cattle, carcass, offals, Yersinia enterocolitica, MPN
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
43 ÖZET SIĞIR KARKAS VE İÇ ORGANLARINDA YERSINIA ENTEROCOLİTİCA VARIIĞI VE DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, Ankara'da özel bir mezbahada kesilen 50 sığıra ait karkas, karaciğer, böbrek ve dalak örneklerinden oluşan toplam 200 örnekte Yersinia- enterocolitica' mn varlığı ve sayısal düzeyinin belirlenmesi amacıyla iki aşamalı olarak yapıldı. Çalışmanın birinci aşamasında tek aşamalı soğuk zenginleştirme metoduna göre Yersinia türlerinin izolasyonu ve identifıkasyonu yapılırken, ikinci aşamada Yersinia enterocolitica^ nm sayısal değerlendirmesi EMS tekniğine göre gerçekleştirildi. Çalışmada, Yersinia türlerinin genel değerlendirmesinde toplam 200 örneğin % 9,5'unun (19/200) Yersinia türü ile kontamine olduğu belirlendi. Karkas ve yenilebilir iç organlara ait örneklerin değerlendirmesinde ise karkas örneklerinin % 24'ünün (12/50), dalak örneklerinin % 8'inin (4/50), karaciğer örneklerinin % 4'ünün (2/50) ve böbrek örneklerinin % 2'sinin (1/50) Yersinia türleri ile kontamine olduğu saptandı. Yersinia enterocolitica yönünden yapılan pozitif örneklerin değerlendirmesinde sadece pozitif karkas örneklerinin % 33,3'ünün (4/12) bu etken ile kontamine olduğu belirlendi. Yersinia enterocolitica'mn sayısal değerlendirmesinde ise sığır karkas örneklerinin ortalama 4.6 x 10 EMS/g düzeyinde kontamine olduğu saptandı. Sonuç olarak mezbahalarda kesilen kasaplık hayvanların başta karkas olmak üzere yenilebilir iç organlarının değişik Yersinia türleri ve özellikle patojen Yersinia enterocolitica ile kontamine olabileceği, bu nedenle tüketici sağlığının korunması ve güvenilir et ve et ürünü tüketimi için mezbahaların yeterli personel ve ekipman donanımları ile asgari hijyenik şartlara sahip ve mezbahaların yapılarına uygun korunma ve kontrol sistemlerinin uygulanması gerektiği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY Determination of Yersinia enterocolitica presence and level in Cattle Carcass and Offals This study has been achieved to presence and numerical evaluate of Yersinia enterocolitica from 200 samples of carcass and offals (liver, kidney and spleen) taken from 50 cattle slaughtered at one of the private slaughter house of Ankara in two steps. In the first step of trial, based on single gradual cold enrichment, Yersinia's species isolation and identification were completed and in the second step numerical evaluation of findings were performed with EMS technique. In this study, a general evaluation of the finding reveals that 9.5 % of gathered samples (19/200) were contaminated with Yersinia species. A detailed data evaluation shows that 24 % of carcasses (12/50), 8 % of spleens (4/50), 4 % of livers (2/50) and 2 % of kidney (1/50) samples were contaminated with Yersinia species. Among those identified positive samples just carcasses, with a ratio of 33.3 % (4/12), were found contaminated with Yersinia entrocolitica. Numerical evaluation indicated that effected offal's were contaminated at a mean value of 4.6x10 MPN/g of Yersinia enterocolitica. It has been concluded that; there is a risk for cattle's all offals and particularly carcasses to be contaminated with different Yersinia species, specially pathogenic Yersinia enterocolitica at slaughter houses. For the same reason in order to protect consumer's health, and assure safe meat and meat productions, reasonable number of employees, equipments and possession of slaughter house with maximum hygienic standards and application of control and protection systems are viewed as a necessity.