Civil peynirinde ELISA yöntemiyle aflatoksin M1 seviyesinin saptanması
Determining the level of aflatoxin M1 with ELISA method from civil cheese taken from Erzurum region
- Tez No: 144524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin Mı, peynir, ELISA, Aflatoxin Mi, Cheese, ELISA
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
m ÖZET CİVİL PEYNİRİNDE ELISA YÖNTEMİYLE AFLATOKSİN M, SEVİYESİNİN SAPTANMASI Araştırmada Erzurum'un geleneksel ürünlerinden civil peynir aflatoksin Mı yönünden incelenmiştir. Çalışmada piyasadan temin edilen 50 civil peynir örneğinde aflatoksin Mı analizi yapılmıştır. Aflatoksin varlığının saptanmasında ELISA tekniği kullamlmıştır. Araştırma sonucunda peynir örneklerinin % 6'sında aflatoksin Mı 'in Türk Gıda Kodeksine göre kabul edilebilir sınırların üzerinde olduğu, % 94 oranında ise belirtilen limit değerin altında bulunmuştur. Üretim ve depolama esnasında şartlar uygun olduğu takdirde gıdalarda toksijenik küf infestasyonu dolayısıyla aflatoksin bulaşma riski her zaman göz önünde tutulmalıdır. Bu nedenle üretimden tüketime kadar tüm işlemler küf gelişimini en aza indirecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Gıda maddeleri her aşamada aflatoksin yönünden analiz edilmeli, ülkemiz için kabul edilen tolerans limitleri üzerinde olanların tüketimine izin verilmemelidir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY DETERMINING THE LEVEL OF AFLATOXIN Mi WITH ELIS A METHOD FROM CIVIL CHEESE TAKEN FROM ERZURUM REGION In this study, Civil Cheese, which is a traditional product of Erzurum Region, samples was analysed for determining aflatoxin Mi. In this study, 50 civil cheese samples were analysed for aflatoxin Mi ELIS A Technique was used to determine the existence of Aflatoxin. At the end of the study, in 6 % of the cheese samples, which are above the acceptable level for Turk Food Codex, aflatoxin Mi was found; on the other hand, 94 % ratio of cheese was found under the limit. During production and storage, if the conditions are appropriate, the infection risk of aflatoxin because of toxigenic mold infestation in food should always be considered. For this reason, t he p rocedure from p roduction toe onsumption s hould b e r ealized for r educing t he mold growth. Foods should be analyzed in every stage for aflatoxin. The food products consisting of higher levels of aflatoxin according to standards, should be avoided from consumption.