Balıkesir Çepni kültürü
Culture of Balıkesir Chepni
  1. Tez No: 144679
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çepni, Balıkesir, Çepni Tarihi, Alevilik, Halk Edebiyatı, Halkbilimi, Chepni, Balikesir, History of Chepni, Alevism, Folk literature, Folklore
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 483
Özet
III ÖZET Bu çalışmada, 24 Oğuz boyundan birisi olan Çepni Türklerinin Balıkesir bölgesinde bulunanları incelenmiştir. Bu çalışma, bir alan araştırmasıdır. Balıkesir bölgesi Çepnilerinin bölgeye gelişleri, iskân edilmeleri, oymakları, yerleşim yerleri gibi tarihi nitelikleri değerlendirildiği gibi ayrıca Alevi inancına mensup olan Balıkesir Çepnilerinin inançlarına ait temel kavramlar da sözlü ve yazılı kaynaklardan hareketle açıklanmıştır. Çalışmanın asıl kısmım oluşturan, alanda derlemeler yoluyla elde edilmiş Balıkesir Çepnilerine ait halk edebiyatı ve halk bilimi malzemeleri de çeşitli açılardan incelenerek çalışmaya dahil edilmiştir. Bu çalışma, öncelikle halk edebiyata ve halk bilimi açısından olmak kaydıyla Balıkesir Çepnilerini, sözlü ve yazılı kaynaklardan alman bilgilerle tarih, inanış, edebiyat gibi farklı açılardan değerlendiren bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this study, one of the 24 Ouguz tribes, the Chepnis, in Balikesir region has been investigated. The study is a field investigation. In addition to evaluating the historical aspects of Chepnis such as migration to Balikesir area, dwelling, their clans, and settlement areas, basic religious concepts of those who belong to Alevism belief have also been explained by referring to written documentations. The main focus of the study was to evaluate anonymous folk literature and folklore artifacts of Balikesir Chepnis from various aspects and to include them in the study. This is a study which enlightens Balikesir Chepnis' history, beliefs, and literature from the point of folk literature and folklore trough benefiting from the written sources about Chepnis.