Giresun Çepni folkloru
The folklore of Giresun Chepni
  1. Tez No: 280600
  2. Yazar: ABONOZ KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çepni, Giresun, Popüler Kültür, Sözlü Kültür, Alan Araştırması Halk Edebiyatı, Halkbilimi, Chepni, Giresun, Popular Culture, Field Research, Oral Culture, Folk Literature, Folklore
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 492
Özet
Bu çalışma, Giresun yöresinde yaşayan Çepnilerin popüler kültürün etkisiyle yok olmaya başlayan sözlü kültür ürünlerini kayıt altına almayı ana amaç edinmiştir. Bu amaçla başlanan çalışmamızda öncelikle araştırma konusu ve alanına ait temel bilgiler temin edilmiştir. Daha sonra alan araştırması yöntemi kullanılarak malzeme derlenmeye başlanmıştır. Derlenen malzeme, derleme faaliyetleri bittikten sonra yapılan masa başı çalışmaları esnasında yazıya aktarılmıştır.Çalışmamızın ?Giriş? kısmında problem, amaç, önem, varsayım ve sınırlılıklarımızdan bahsedilmiştir. ?İlgili Alan Yazın? başlıklı ikinci kısımda çalışmamızın Kuramsal Çerçevesi ve konumuzla ilgili olarak geçmişte yapılan tarih, inanç, dil ve halk edebiyatı konulu çalışmalar sunulmuştur. ?Yöntem? başlıklı bölümde çalışmanın oluşturulmasında kullanılan yöntem ve teknikler hakkında bilgi verilmiştir.?Bulgular ve Yorumlar? başlıklı kısımda öncelikle Çepnilerin Tarihi ve Giresun Çepnilerinin bu tarih içindeki yeri noktasında tespitlerde bulunularak, Çepnilerin Giresun yöresine yerleşmesi ve günümüzdeki yerleşim alanları gibi hususlarda bilgi verilmeye çalışılmıştır. ?Halk Edebiyatı? ve ?Halkbilimi? başlıklı ana bölümlerde ise sahadan temin edilen malzeme sunulmuş ve bu malzemeden hareketle değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır.Tespit edilen bu malzemeler halk edebiyatının türlerine ve halkbiliminin çeşitli başlıklarına göre tasnifli bir şekilde sunulmuştur. Bu malzemelerin kimden derlendiği hususunda ilgili malzemenin altında kaynak kişi bilgileri de verilmiştir.?Sonuç? kısmında ise çalışmamız boyunca elde edilen veriler bağlamında Giresun Çepnilerinin günümüzdeki yerleşim alanları, halk edebiyatı ve halkbilimi ürünlerinin günümüzdeki durumu hususunda tespitlerde bulunulmuştur.Bu çalışma, en başta alan araştırması olmak üzere yazılı kaynaklardan yararlanma ve örnek olay yöntemlerini kullanarak, Giresun Çepnilerinin halk edebiyatı, halk bilimi ürünleri ile tarih ve coğrafyasını inceleyen bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to register the oral culture of living Chepnis society which is facing extinction by popular culture in Giresun area. During our work which started with this purpose, base information about the subject and research field is collected. Afterwards, using field research, information is collected. After the collecting activity finished, the information collected is transferred to printed material during desk work.In the introduction of our study, problem, purpose, significance, assumption and our limitedness are mentioned. The secondary part of our study which is entitled Respective Literature covers theoretical framework of our study and the themes like history, belief, language and folk-literature. The Method part of our study gives information about the method used and the techniques during creation of the study.The part of Findings and Commentaries covers observation about principally Chepnis history and significantly society of Giresun Chepnis with in this history, also historical information about settling of Chepnis in Giresun area, and the settlements of Chepnis in present day. The part of Folk Literature and Folklore presents research provided from this area and tries to comment about these findings.These findings from this research are presented classified regarding sort of folk literature and diverse folklore titles. Personnel information about resources of these findings is given below each material.In the Conclusion part, observation and comments are made about Giresun Chepnis settlements, folk literature and the folklore products at present day in context of the results of our study at hand.This study benefits from field research techniques as well as written sources and case study method, and reviews Giresun Chepnis folk literature, folklore products, history and geography.