A rule-based reasoning decision support system for AS-532 Cougar helicopters' maintenance personnel
AS-532 Cougar helikopterleri bakım personeli için kural tabanlı karar destek sistemi
  1. Tez No: 144710
  2. Yazar: HÜSEYİN KURTULUŞ DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜNALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, İşletme, Aeronautical Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Kural Tabanlı Muhakeme, Karar Destek Sistemi. vı, Knowledge Management, Rule-Based Reasoning, Decision Support System. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Havacılık teknolojilerindeki gelişmeler hava araçlarını daha güvenilir, operasyonel gereklilikler açısından daha kabiliyetli ve daha teknolojik yapmıştır. Günümüzde Kara Havacılık birlikleri teknolojinin son ürünü olan teçhizatlarla donatılmış helikopterlere sahiptir. Bu yeni nesil helikopterler performans, hız ve güvenilirlik açısından daha avantajlı olmakla birlikte, bakım yükü, pahalı parçalar ve derin sistem bilgisi gibi dezavantajlara da sahiptirler. Bu noktada, gelişim ve sistem entegrasyonu ile son model teçhizatın bakım yükleri arasında bir tercih söz konusudur. Helikopter sistemleri arasındaki etkileşim artmıştır. Bütün bunlar kullanıcı pilotlar için uçuş kolaylığı sağlarken, bakımcı personelin işini güçleştirmektedir.Gelişmiş teçhizatın yeni bakım gereklilikleri ve etkileşim halindeki sistemler helikopter filolarının muharebeye hazır uçabilir durumda tutulmasını zorlaştırmaktadır. Daha da ötesi, bu durum birliklerde uzman personele duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Gelişmiş sistemlerle donatılmış helikopterlerin envantere girmesiyle beklenmeyen arızalar ve bunların teşhis zamanlan artmaktadır. Edinilmiş tecrübe arızaların giderilmesinde helikopter teknik dokümanları kadar önemlidir. Bu çalışmada, AS-532 COUGAR helikopterleri bakım personeli için kural tabanlı muhakeme karar destek sistemi oluşturulmuştur. Sıra dışı arızalar, muhtemel sebepleri, kullanıcıya uyanlar ve tavsiye edilen çözüm önerileri“durum”yapısında sunulmuştur. Kullanıcılar bu“durum”yapılarına arızayla ilgili olan sembol-değer çiftlerini takip ederek ulaşabilir. Bu karar destek sistemi sayesinde, COUGAR uzmanlarının tecrübelerini uzman olmayan tecrübesiz personelle paylaşmalan mümkün olacaktır. Bu sayede personelin arızalara doğru teşhis yüzdesi yükselecek ve arızaların giderilme süresi kısalacaktır. Aynı zamanda, bu sistem uzmanlık eğitim alanında da kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Improvements in the aviation technologies have made the aircrafts more reliable, more capable in terms of operational necessities and as a result more technological. Today, Turkish Army Aviation units possess helicopters that are equipped with the technologically up-to-date equipments. Those new generation helicopters brought their advantages in terms of performance, speed, and reliability as well as the disadvantages in terms of maintenance load, expensive parts and required deep system knowledge. At this point, there is a trade off that takes place between the development and the system integration and maintenance necessities of these ultimate equipments. Helicopter systems turn out to be more interactive. Those nidevelopments make it easier to fly for the user pilots, but more difficult to perform the maintenance necessities for the maintenance personnel. New maintenance necessities of the developed equipments and interactive systems make it more difficult to keep the helicopter fleets flying and operational. Furthermore this situation increases the need for the domain experts. Number of unexpected failures and the required time for fault isolation are increasing by the acquisitions of developed helicopters. Acquired experience is an important reference for the maintenance personnel in solving the problems as well as the technical documents of the helicopters. In this study, a decision support system in rule-based reasoning is formed in order to help AS-532 COUGAR helicopters' maintenance personnel. Extraordinary failures, their possible causes, warning to users and recommended solution procedures are presented in the design of“case”. Users can reach to these cases by following the failure related attribute- value pairs. With the help of this decision support system, it will be possible to share the expertise of the COUGAR experts with the inexperienced personnel. As a result, the percentage of true“fault identification”will increase and required time for fault isolation will decrease. This expertise can also be used in training procedures.