Cash flow-at-risk in publicy traded non-financial firms in Turkey: An application in defense companies
Türkiye'deki halka açık finansal olmayan şirketlerde riske-maruz-nakit akımı: Savunma şirketlerinde bir uygulama
- Tez No: 144716
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, riske-maruz-değer, riske-maruz-nakit akımı, finansal olmayan şirketler, Risk, value-at-risk, cash flow-at-risk, non-financial firms in
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DEKİ HALKA AÇIK FİNANSAL OLMAYAN ŞİRKETLERDE RÎSKE-MARUZ-NAKİT AKIMI :SAVUNMA ŞİRKETLERİNDE BİR UYGULAMA ÖZVURAL, Özhan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Kürşat AYDOĞAN Temmuz 2004 tnsanlar kalitatif faktörleri bugüne kadar kara kutu olarak değerlendirmişlerdir. Akademisyenler kara kutu diye tabir edilen bu faktörleri anlamak ve açıklamak için büyük çaba harcamışlardır. Teknolojide ve de dolayısıyla sosyal bilimlerde yaşanan gelişmeler, bu çabalan büyük oranda kolaylaştırmıştır. İşte risk de insanların dikkatini çeken kalitatif faktörlerden birisidir. Bunun sonucu olarak, bilinmezliği öğrenmek maksadıyla bazı tahmin modelleri geliştirilmiştir. Şirketler içinde insanlar içinde risk kazançlar ya da kayıplar demektir. İşte bu sebepledir ki kazançlardan faydalanmak ve de kayıplardan kaçınmak için risk yönetilmelidir. Riske-maruz-değer likit olan varlıklar hakkında bilgiye dayanıyor ve bankalar, sigorta şirketleri, ve yatırım şirketleri gibi finansal şirketlerde risk yönetimine yardımcı olmak maksadıyla ortaya atılmıştır. Finansal şirketlerin aksine, finansal olmayan şirketler daha fazla likit olmayan varlıklara sahiptirler. Bu şirketler, başlangıçta risk yönetimi maksadıyla riske-maruz-değeri kullanmış olsalar dahi uygulamaya dönük sonuçlar tatminkar olmamıştır. Bu yüzden, riske-maruz-değer finansal olmayan şirketlere göre yendien düzenlenmeli ve ayarlanmalıydı. Sonuç olarak, riske-maruz-nakit akımı finansal olmayan firmalarda risk yönetimi maksadıyla ortaya atılmıştır. Bu çalışma, riske-maruz-nakit akımı konseptinin Türkiye'deki halka açık finansal olmayan işletmelere uygulayı amaçlamıştır. Finansal tablolardan elde edilen bazı veriler finansal olmayan işletmelerde risk kavramım sayısallaştırmak maksadıyla kullanılmıştır. Çalışmanın sonucu, önerilen ivmodelin Tükiye'de bulunan tüm halka açık finansal olmayan şirketlerin bir sonraki çeyreğe ait maruz kalacakları riski değerlendirebilicağini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CASH FLOW-AT-RISK IN PUBLICLY TRADED NON-FINANCIAL FIRMS IN TURKEY: AN APPLICATION IN DEFENSE COMPANIES ÖZVURAL, Özhan M.B.A., Department of Management Supervisor: Prof. Kürşat AYDO?AN July 2004 People have always evaluated qualitative factors as black boxes so far. Academicians have put much effort to understand and explain these black boxes. The improvements in technology, therefore in social sciences, ease these efforts considerably. Risk is one of the qualitative factors, which drew people's attention. As a result, some forecasting techniques have been developed to know the unknown. Risk means both profits and losses for people and firms. That is why, risk should be managed to exploit the profits and avoid the losses. Value-at-risk relying on the data about liquid assets was proposed to assist financial firms such as banks, insurance companies, and investment companies to manage their risks. Contrary to financial firms, non-financial firms have more illiquid assets. These firms used value-at-risk to manage their risks initially but the practical results were not satisfactory. Therefore value-at-risk should be revised and adjusted to the non-financial firms. Consequently cash-flow-at-risk concept was proposed to manage risk in non-financial firms. This study aims to apply cash flow- at-risk concept in publicly traded non-financial firms in Turkey. The data drawn from financial statements were used because they helped to quantify risk in non-financial firms. The results of the study reveal that the proposed model can be used to asses all publicly traded non-financial firms' risk exposure in Turkey for the next quarter.