Effects of foreign threats on military expenditure: Turkey-Greece case
Dış tehdidin savunma harcamaları üzerine etkisi: Türkiye-Yunanistan örneği
- Tez No: 144717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Defense and Defense Technologies, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Savunma Harcamaları, Türkiye, Yunanistan, Granger Nedenselliği iv, Military Expenditure, Greece, Turkey, Granger Causality m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET DIŞ TEHDİDİN SAVUNMA HARCAMALARI ÜZERİNE ETKİSİ: TÜRKİYE- YUNANİSTAN ÖRNEĞİ Hakkı Bahadır ÖZTÜRK Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Levent AKDENİZ Temmuz 2003 Bu çalışma, dış tehdidin savunma harcamaları üzerine etkisini ve özellikle Türkiye- Yunanistan konusunu incelemiştir. Bu çalışma ile, Granger Causality methodoloji olarak kullanılmış ve data 1977-2003 tarihlerini kapsamaktadır. Model, silahlanma yarışını araştıran çalışmalara dayanmaktadır. Birçok çalışma, dış tehdinin savunma harcamalarının belirleyici unsurlardan biri kabul etmekle birlikte, iki ülke arasındaki silahlanma yarışı konusunda literatürde bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. Sonuçlar, Türkiye'nin savunma harcamalarının, algılanan tehdidi temsil eden Yunanistan askeri harcamaları ile Granger ilişkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF FOREIGN THREATS ON MILITARY EXPENDITURE: TURKEY-GREECE CASE Hakkı Bahadır Öztürk Department of Management Supervisor: AsstProf.Levent Akdeniz July 2004 This thesis analyzes the effects of foreign threats on military spending and mainly, it researches the rivalry between Turkey and Greece. Granger Causality (1987) is used as methodology and data covers the time period 1977-2003. The model is based on the studies, which researches arms race. There is no agreement reached in literature, which researches the arms race between these two countries, although many studies accept that the foreign threat is one of the determiners of demand for military expenditure. The results indicate that Turkey military spending is Granger caused by Greek military expenditures, which represents perceived foreign threat.