The Greek Muslim migration: Rethinking the role of security and nationalism within the 1923 compulsory exchange of populations between Greece and Turkey
Yunanlı Müslümanların göçü: Yunanistan ve Türkiye arasındaki 1923 tarihli zorunlu nüfus mübadelesinde güvenlik ve milliyetçiliğin rolünün yeniden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 144736
  2. Yazar: SİNAN KALAYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. STANFORD SHAW
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Sociology, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus Mübadelesi, Göç, Güvenlik, Milliyetçilik, Kimlik, Türkiye, Yunanistan, Population Exchange, Migration, Security, Nationalism, Identity, Turkey, Greece IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Master tezimde, Yunanistan ve Türkiye arasındaki 1923 tarihli Zorunlu Nüfus Mübadelesi'ni inceledim. İsviçre'nin Lozan kentinde gerçekleşen kongrede onaylanan bir milliondan fazla Rum Ortodoksunun Türkiye'den Yunanistan'a ve yaklaşık 400,000 Yunanlı Müslümanın Yunanistan'dan Türkiye'ye zorunlu göçü, Türkiye ve Yunanistan'ın aktif olarak millet oluşturma projeleri ile uğraştıkları bir dönemde gerçekleşti. Teorimde, devlet merkezli güvenlik retoriğinin ve toplulukların yer değiştirmesine yol açan milliyetçiliğin hoş olmayan niteliklerini açığa çıkarıyorum. Araştırmamda özellikle Lozan Kongresi' nin, kimliklerin uluslaştırılmasındaki ve aidiyetin tanımlanmasındaki rolü üzerinde duruyorum. Ayrıca, nüfus mübadelesinin ürettiği ulusal topraklar söyleminin, göçmenlerin topluluk bilinci ve dünyadaki yerleri ile ilgili algılarıyla uyuşmazlık içinde olduğunu savunuyorum. Bu amaçla, Yunanlı Müslümanların göç hikayeleri gibi kanıtlar kullanarak, yer değiştirmenin, göçmenlerin kimlik ve güvenlik algılarını nasıl altüst ettiğini göstermeye çalışıyorum. Bu tezimle, Yunanistan ve Türkiye arasındaki siyasi uyuşmazlığı anlamaya çalışan günümüz literatürüne farklı bir bakış açısı ekleyebilmiş ve Uluslararası İlişkiler disiplinine zorunlu nüfus mübadelesi olgusu ile ilgili olarak genel bir anlayış kazandırabılmiş olmayı ümit ediyorum.
Özet (Çeviri)
In my Masters Thesis, I examine the 1923 Compulsory Population Exchange between Greece and Turkey (CEOPBGT). Endorsed at a convention in Lausanne, Switzerland, the forced transfer of over one million Anatolian Greek Christians from Turkey to Greece, and of roughly 400,000 Greek Muslims from Greece to Turkey, occurred during a period when Turkey and Greece were actively pursuing nation-building projects. In my theory, I inform about the downside of state-centric security rhetoric and ethnonationalism associated with population expulsion. In my case study, I specifically address the Lausanne Convention's role in“nationalizing”identity and defining who belongs and who does not in nationally particularistic ways. My investigation seeks to illustrate that the national territorial narrative produced by the CEOPBGT was in discord with how transferees comprehended their own sense of community and place in the world. To this end, I provide evidence such as stories of the Greek Muslim migration to show how displacement distorts, challenges and negotiates a migrant's sense of identity and security. Ultimately, I hope that my thesis may add a unique perspective to the current literature seeking to understand sources of the politicized conflict between Greece and Turkey, as well as offering general insight into the International Relations discipline regarding the phenomenon of forced population transfer.