Turkish-Israeli Entente: The impact of Turhish-Israeli alignment on Turkish-Iranian relations
Türkiye-İsrail Antantı: Türkiye-İsrail işbirliği'nin Türkiye-İran ilişkileri'ne etkisi
  1. Tez No: 144737
  2. Yazar: VELİ BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İttifak Teorileri, Türk-İsrail İşbirliği, Çok kutupluluk, Ortadoğu, İran, Kitle İmha Silahlan, PKK. iv, Alliance Theories, Turkish-Israeli Alignment, Multipolarity, Middle East, Iran, Weapons of Mass Destructions, PKK. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezde 1996 yılındaki askeri işbirliği antlaşmasıyla doruğa ulaşan Türk- İsrail ilişldlerinin iki ülke açısından değerlendirmesi yapılarak, oluşan işbirliğinin bir ittifak olup olmadığı incelenecektir. Basında ve çeşitli akademik çevrelerde Türk- İsrail işbirliğinin Türkiye'nin Ortadoğu'daki diğer komşularıyla olan ilişkilerini zedeleyeceği ve Türkiye'yi bölgede bir kamplaşma sürecine itebileceği öne sürülmüş ve İran işbirliğinin hedefi olarak gösterilmiştir. Her ne kadar Türk-İsrail işbirliği Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrasında tehdit algılamalarına bağlı olarak Ortadoğu'da değişen ve aktifleşen dış politikasının bir yansıması olarak algılanabilirse de, bu işbirliği ittifak olarak adlandırılamayacak niteliktedir. Bir devletin hedef alınmasının ötesinde PKK terörizmi işbirliğinin en önemli maddesidir. Kürt meselesi ve Filistin sorunu başta olmak üzere iki ülke pek çok konuda ayrılık halindedir. Ayrıca, her iki ülkenin coğrafyası, demografik yapısı, dinsel faktörleri ve kültürleri Ortadoğu'da bir ittifak oluşturarak kamplaşmaya neden olmalarına engel olmaktadır. Çok kutuplu yeni dünya düzeninde Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ve komşularıyla geçmişe dayanan ve iniş çıkışlarına rağmen süreklilik arz eden özel ilişkileri, Ortadoğu'da kutuplaşmaya karşı olan geleneksel Türk dış politikası Türk-İsrail işbirliğinin ittifak olarak değerlendirilmesinin önündeki önemli etmenlerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the Turkish-Israeli relations, which reached an apex with the 1996 military agreement respectively for both countries. Whether this cooperation is an alliance will be discussed. In the press and in some certain academic circles it is argued that Turkish-Israeli alignment would harm Turkey's relations with its other Middle Eastern neighbors and it would cause an isolation of Turkey in the region. While Turkish-Israeli alignment can be deemed as a effect of evolving Turkish foreign policy toward the Middle East in the post-Cold war era depending on its shifting threat perceptions, this alignment is far from being depicted as an alliance. Apart from targeting a third state, PKK (Partiye Karkaren Kurdistan) terrorism constituted the main motivation of the alignment. On the other hand, including from the Kurdish and Palestinian issues, Turkey and Israel lacked accord on many critical topics. In contemporary multipolar world order Turkey's maintaining relations with its neighbors despite the fluctuations, traditional Turkish foreign policy which oppose polarization in the Middle East are significant factors that obstruct an alliance type relation between Turkey and Israel.