International Security Assistance Force
Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti
- Tez No: 144745
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barış Operasyonları, UGYK, Türkiye'nin liderliği, A.B.D, 1 1 Eylül, Afganistan, NATO, El Kaide, Taliban. iv, Peace operations, ISAF, Turkey's leadership, United States, September 1 1, Afghanistan, NATO, Al Qaeda, Taliban. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin liderlik sürecine özel ağırlık vererek Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (UGYK)'ni tanımlamış ve izah etmiştir. UGYK'nin kurulmasına sebep olan olaylar ile UGYK'nin tarihi, görev ve yetkilerinin yanısıra Türkiye'nin liderliğinin önemi, UGYK'nin organizasyonu ve faaliyetleri izah edilmiştir. A.B.D. önderliğindeki çokuluslu operasyon Taliban rejimini devirip El Kaide'yi ağır bir şekilde yıprattıktan sonra, güvenliğin sürdürülmesi ve Afganistan'ın yeniden yapılandırılması, Afganistan ile uluslararası terörizm arasındaki kopmuş olan bağın yeniden kurulmasını engellemek açısından önemliydi. BM' in Afganistan'da devletin- tesisi faaliyetlerinin bir parçası olarak, BM Güvenlik Konseyi, Afgan yetkililere Kabil ve çevresinde güvenliğin idamesinde yardımcı olmak maksadıyla, ilk olarak İngiltere tarafından yönetilen UGYK'ni yetkilendirmiştir. 1 1 EylüPden sonra, Türkiye terörizme karşı mücadelede önemli bir aktör olarak ortaya çıkmış ve yıllardır terörizmden çekmiş bir ülke olarak terörizmle mücadele faaliyetlerini bütünüyle desteklemiştir. Türkiye UGYK'ne aktif olarak katkıda bulunmuş ve İngiltere'nin görev süresi dolduktan sonra UGYK'nin komutanlığını devralmıştır. Laik ve demokratik bir yönetimle idare edilen müslüman bir nüfusa sahip olması ve silahlı kuvvetleri bu tip bir görevin üstesinden gelebilecek az sayıda ülkeden biri olması sebebiyle Türkiye UGYK'ne komuta etmek için mükemmel bir seçimdi. Türkiye UGYK'nin komutasını üstlenerek terörizmle mücadeledeki kararlılığını bir kez daha göstermiştir. Türkiye'nin liderliği altında UGYK etkin bir şekilde faaliyet göstermiş ve Kabil ve çevresinde güvenlik ve istikrar giderek iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis describes and explains the International Security Assistance Force (ISAF) with special reference to Turkey's leadership. The significance of Turkey's leadership, organization and activities of ISAF will be explained alongside the events led to the establishment of ISAF, its history, mission, and competences. After the U.S. -led multinational operation defeated the Taliban regime and damaged Al Qaeda heavily, the maintenance of security and the reconstruction of Afghanistan were vital in order to prevent revitalization of the broken link between Afghanistan and international terrorism. As a part of the UN state-building activities in Afghanistan, to assist the Afghan authorities in the maintenance of security in Kabul and surrounding areas, the UN Security Council authorized ISAF, initially led by Great Britain. After September 11, Turkey emerged as one of the leading actors in the fight against terrorism and she, being a country that suffered from terrorism for years, supported fully all the counter-terrorism activities. Turkey actively participated in ISAF, and when the British mandate was over, she took over the command of ISAF. Turkey was a perfect choice to lead ISAF since she had an Islamic population with a secular and democratic government and was one of the few countries whose forces were capable of coping with this kind of mission. By assuming the command of ISAF, Turkey has demonstrated her determination to fight against terrorism once more. During her leadership, ISAF operated efficiently and the stability and security in Kabul and surrounding areas improved gradually.