Egocentrism and violence: A critic democratic peace theory
Benmerkezcilik ve şiddet: Bir demokratik barış teorisi eleştirisi
- Tez No: 144744
- Danışmanlar: DR. TORE FOUGNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Democratic peace theory, egocentrism, violence, the other, ethics, Emmanuel Levinas IV, Democratic peace theory, egocentrism, violence, the other, ethics, Emmanuel Levinas IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezin amacı Fransız filozof Emmanuel Levinas'ın benmerkezcilik ve şiddet üzerine düşüncelerini temel alarak demokratik barış teorisinin hem teorik hem de pratik bağlamda şiddet içerdiğini göstermektir. Demokratik barış teorisinin savunucularına göre demokratik devletler kendi aralarındaki iMşkikilerinde barışçıl olsalar da diğer tür rejimlere sahip devletlerle ilişkileri aynı şekilde barışçıl değildir. Bundan dolayı bu teorinin savunucuları demokrasinin yaygınlaştınimasını dünya barışı için temel olarak görürler. Demokratik barış teorisinin bu saydığımız temel argümanları açık olmayan benmerkezci ve şiddet temelli eğilimler içerir. Öncelikle, demokratik barış teorisi demokratik yönetim biçimini herkes için bir ideal olarak sunması yoluyla 'aynı'nın (the same) üstünlüğünü temsil eder. Çünkü demokratik barş teorisinde kendini bütün anlamın merkezine yerleştiren ego'nun narsizmi söz konusudur, ikinci olarak, demokratik barış teorisi ötekini tematize etme ve vcomprehend the other through thematization and conceptualisation. In other words, through the spread of democracy it reduces the other to the same.
Özet (Çeviri)
The main argument of this thesis is that democratic peace theory is violent at both the theoretical and practical level. This argument is developed by drawing on the ideas of French philosopher Emmanuel Levinas on egocentrism and violence. The advocates of democratic peace theory argue that democracies are peaceful in their relations with other democracies, whereas they are not peaceful in their relations with the states having any other type of regime. Therefore, democratic peace theorists claim that the spread of democracy is the basis of world peace. These central themes of democratic peace theory contain implicit egocentric and violent tendencies. First of all, democratic peace theory represents the primacy of the same by making democratic political system an ideal for all states. This is because there exists in democratic peace theory a fundamental narcissism of ego, which takes itself to be the centre of all meaning. Secondly, democratic peace theory is violent since it tries to mcomprehend the other through ihematization and conceptualisation. In other words, through the spread of democracy it reduces the other to the same.