Geri Dön

Enflasyon ve istikrar programları

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 144842
  2. Yazar: FİLİZ ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 165

Özet

154 ÖZET Fiyat istikrarının, dolayısıyla ekonomik istikrarın bir türlü sağlanamadığı Türkiye'de pek çok ekonomik kriz yaşanmış, özellikle 19901ı yıllarda enflasyonun hız kazanmasıyla yaşanan krizler sıklaşmış ve ekonomiyi tahrip edici sonuçları daha da artmıştır. Uygulanan istikrar programlan enflasyonun hızını zaman zaman düşürmüş ancak kalıcı bir iyileşme sağlanamamıştır. Amaçlarından biri Türkiye'de yaşanan enflasyon süreci ve krizlerin temel sebeplerinin incelenmesi olan bu çalışmada, bu amaç doğrultusunda yaşanan enflasyon süreci dönemler halinde ele alınmış, uygulanan istikrar programları ve sonuçtan değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde enflasyonla ilgili teorik bilgiler verilmiş, faklı yaklaşımların enflasyonla ilgili görüşleri açıklanmıştır. Enflasyonun temel nedenleri ve sonuçlan incelenmiştir. Ekonomik istikrar isimli ikinci bölümde ekonomik istikrarın sağlanması yönünde geliştirilen temel yaklaşımlar hakkında bilgi verilerek, Ortodoks ve heterodoks istikar programlan açıklanmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde ise Türkiye'de 19901ı yıllara kadar olan dönemlerde ve 1990'lı yıllardan sonraki dönemlerde yaşanan enflasyonist süreç ve uygulanan istikrar programlan incelenmiştir. Son bölümde ise son yıllarda uygulaması giderek yaygınlaşan enflasyon hedeflemesi yaklaşımı ele alınmıştır. Bu yaklaşımının avantaj ve dezavantajları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulama sonuçları incelenerek, enflasyon hedeflemesi politikasının Türkiye'de enflasyonla mücedelede alternatif bir politika olarak uygulanabilirliği tartışılmıştır.155 Enflasyonla mücadelede uygulanan döviz kuru ve parasal hedefleme politikaları ile basan elde edilememesi iktisatçıları yeni arayışlar içine sokmuştur. Son yıllarda dünyada giderek yaygınlaşan enflasyonun doğrudan hedeflenmesi politikasının başarılı olması Türkiye'yi de enflasyon hedeflemesine yöneltmiştir. Ancak Türkiye ekonomisinde enflasyon hedeflemesinin basan ile uygulanabilmesi için gerekli koşullar henüz tam anlamıyla sağlanamamıştır. Enflasyonun en önemli nedeninin düzen ve kısıtlama getirilememiş kamu harcamaları olduğu Türkiye ekonomisinde, artan kamu açıklan çözülmesi giderek zorlaşan bir problem haline gelmiştir. Enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik istikrarın sağlanabilmesi için kamu kesimi finansmanında sağlam kaynakların yaratılması, kamu harcamalarının ise verimli alanlara yöneltilerek sınırlı ölçüde yükselmesi sağlanmalıdır. Enflasyona karşı mücadelede başarı için, uygulamaya konulan istikrar programları sonuna kadar Kararlılıkla yürütülmelidir. Sadece talep kısıcı politikalar izlenmesi yeterli değildir. Talep kısıcı politikalar yanında yapısal sorunlarında çözülmesi gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

156 ABSTRACT Türkiye, in which several economic crises have been occurred, has not yet provided the price stabilization. Especially in 1990%, âuş to the acceleration of inflation, the crises have been occurred more frequently therefore the results that damage economy have increased. The applied stabilization programs decreased the inflation rate for some time, however; they could not enable a permanent amelioration. One of the aims of this work is to find the basic reasons of the economic crises. Due to this aim, the inflation periods are examined, and the applied stabilization programs and their results are evaluated. Since the success cannot be achieved through exchange rate and monetary targeting policy in coping with inflation, the economists pursue new methods. Because of the successful results of the inflation targeting program, which have been widely used in the world recently, Türkiye inclined to apply the inflation targeting program. However, the essential conditions have not been provided yet fully in order to apply inflation targeting in Türkiye. in order to be successful in struggling with inflation, the applied programs should be carried out decisively till the end. It is not just enough to follow demand restrictive policy. Besides the demand restrictive policy, it is necessary to solve the structural problems.

Benzer Tezler

  1. 1980 sonrası istikrar programları ve sektörel etkileri

    Başlık çevirisi yok

    FİLİZ YEŞİLYURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    EkonomiPamukkale Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AYDIN SARI

  2. An analysis of social assistance programmes during the Neoliberal era: Bolsa Familia programme in Brazil as a case study

    Neoliberal dönemde sosyal yardım programlarının bir örneği: Brezilya'daki Bolsa Familia programı

    TUBA DURDU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2012

    Kamu YönetimiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

    DOÇ. DR. GALİP YALMAN

  3. Tarihi gelişimi içinde Türkiye'de izlenen kur politikası

    Başlık çevirisi yok

    EMİNE KILAVUZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1989

    EkonomiErciyes Üniversitesi
  4. Gelişen ülkelerin 1973 sonrası dış borç sorunları ve çözüm önerileri

    Başlık çevirisi yok

    BURHAN AYDEMİR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1987

    Ekonomiİstanbul Üniversitesi

    PROF. DR. HAYRİ ERDOĞAN ALKİN

  5. Ortodoks ve Heterodoks istikrar programlarının ülke gelişimine etkileri ve seçilmiş ülke örnekleri

    Effect of stabilization programs of Ortadox and Heterodox on example of chosen contries

    GÜLBAHAR BOYACI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    EkonomiSelçuk Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. DOĞAN UYSAL