Okulöncesi eğitim kurumlarındaki çocukların gıda maddesi seçimlerinde ambalaj tasarımının incelenmesi ve etkileri üzerine bir araştırma önerisi
A research proposal of an investigation into packing design and its affects on choice of food stuff of the children from preschool institutions
- Tez No: 144913
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN PARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj, Ambalaj Tasarımı, Okul Öncesi Dönem Çocukları, Gıda Maddesi, Package, Packaging Design, Pre-school Children, Foodstuff
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların gıda maddesi seçimlerinde, ambalajın etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinin merkez ilçeleri ve Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesindeki okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören, araştırmaya katılmaya gönüllü 4-6 yaş grubundaki toplam 150 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verileri her bir çocuk ile tek tek görüşülerek toplanmıştır. Çocukların yansından fazlasının şeker ambalajı seçimlerinde illüstratif unsurların daha önemli olduğu saptanmıştır. Yerleşim yeri açısından gruplar arası fark önemli değil iken; cinsiyetler arası farkın önemli olduğu tespit edilmiştir. Çocukların yarısının çikolata ambalajı seçimlerinde illüstratif unsurların daha etkili olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet ve yerleşim yeri dikkate alındığında, gruplar arası farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların yarıdan fazlası sakız ambalajında illüstratif unsurlardan daha fazla etkilendiklerini belirtmiştir. Cinsiyet ve yerleşim yeri dağılımları incelendiğinde, her ikisi açıdan da gruplar arası farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma kapsamındaki çocukların çoğunluğunun bisküvi tercihlerinde ambalajın üzerindeki illüstrasyondan daha fazla etkilendikleri tespit edilmiştir. Cinsiyetler arası farkın önemsiz olduğu, yerleşim yerine göre ise, istatistiksel açıdan gruplar arası farkın önemli olduğu tespit edilmiştir. Çocuklarının çoğunluğunun süt ambalajında, illüstratif özelliklerden daha fazla etkilendikleri saptanmıştır. Cinsiyet ve yerleşim yeri dikkate alındığında, istatistiksel açıdan gruplar arası farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been done to reveal to what extend children attending pre school institutions are affected by packages when buying foodstuff. A total 150 volunteering subjects for this study were chosen from pre-school pupils, aged 4 to 6, and attending preschool institutions located in Ankara and in Sivrihisar town of Eskişehir province. The data was obtained by interviewing all the participant pupils individually. It has been observed that more than half of the children pay attention to illustration of the confectionary packages. While the difference was not significant between the groups in terms of difference of the areas, difference between the sexes has been found significant. It has also been observed that, for half of the children, illustrative contents of the packages were more effective in their choice of chocolate. When sex and residential areas are taken into consideration, the difference between the groups was not found important. More than half of the children taking part in this research said that they were more affected by the illustrative designs on the package of chewing gums. When the sexes and the distribution of residential areas are taken into consideration, the differences between the groups were not found significant. Most of the children taking part in this research were more affected by the illustrative designs on the packages of biscuits in their choices of biscuits. It was found out that the difference between the sexes was not significant, but the difference between the groups in terms of statistics was found significant. While most of the children taking part in this research were more affected desings on the packages of milk. When the sexes and the distribution of residential areas are taken into consideration, the difference between the groups was not found important.