Hastanelerde liderlik davranışlarının personel iş doyumuna etkisini belirlemeye yönelik bir alan çalışması
- Tez No: 145162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Doyumu, Hastane, Leadership, Job Satisfaction, Hospital
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
208 ÖZET Hastanelerde Liderlik Davranışlarının Personel İş Doyumuna Etkisini Belirlemeye Yönelik Bir Alan Çalışması Liderlik grup hedeflerini belirlemeye ve geliştirmeye yönelik olarak, grup aktivitelerini etkileme süreci olarak tanımlanabilir. Liderliğin bütün örgütlerde hayati önemi vardır. Örgütler amaçlarını iş doyumu yüksek işgörenler sayesinde elde ederler. Örgütlerde iş doyumu ve personel yakınmalarını etkileyen temel faktörlerden en önemlisinin, yöneticilerin sergiledikleri liderlik davranışları olduğu ileri sürülebilir. Bundan dolayı yöneticiler personel iş doyum düzeyini düşünmek zorundadır. Bu çalışmanın amacı, liderlik davranışlarının personel iş doyumu üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma Tokat Cevdet Aykan Devlet Hastanesinde çalışan 355 kişi üzerinde yapılmıştır. Anket metodu uygulanmıştır. Yöneticilerin liderlik davranışlarını bulabilmek için faktör analizi ve çok değişkenli istatistiksel analiz metodu kullanılmıştır. Gruplar arasındaki fark için Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Liderlik davranışlarının iş doyumu üzerindeki etkilerinin bulunabilmesi için korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda yöneticilerin liderlik tarzları; destekleyici, araçsal, katılımcı ve başarı yönelimli liderlik tarzları olarak belirlenmiştir. Destekleyici, araçsal, katılımcı ve başarı yönelimli liderlik tarzlarının personel iş doyumu üzerinde pozitif etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
209 ABSTRACT A Field Study Aimed to Determine the Effects of Leadership Behaviour on the Job Satisfaction of Personnel in Hospitals Leadership can be defined as a process affecting group activities through determining and developing a group's objectives. It is absolutely vital in all organizations. Organizations obtain their objectives by means of personnel with high job-satisfaction. It can be proposed that the most important one of the basic factors affecting job satisfaction and personnel dissatisfaction/complaints in organizations is the leadership behaviour of the managers. Therefore, managers have to consider job satisfaction level of their personnel. The aim of this study is to determine the effects of leadership behaviour on the job satisfaction of personnel. The study was performed in Tokat Cevdet Aykan State Hospital. The subjects, 335 personnel of this hospital, were interviewed. In order to determine the leadership behaviour of the managers, Factor Analysis and Multi-variant Statistical Analysis were conducted. To determine the difference between the groups, One-Way Variant Analysis was conducted. Correlation Analysis was carried out in order to determine the effects of leadership behaviour on job satisfaction. The results of the study determined the leadership behaviour of the managers as supportive, instrumental, participant, and success-oriented. It was also determined that these traits had a positive effect on the job satisfaction of personnel