Güneydoğu Karadeniz (Trabzon) kıta sahanlığı oksik tabaka hidrografik özellikleri, sedimentlerinin dane boyutu dağılımı ağır metal içeriklerinin araştırılması
Resach about hydrographic features of oxic in Southeast Black sea (Trabzon) continental shelf heavy metal content of it's sediment and range of sediment's grain size
- Tez No: 145286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COŞKUN ERÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Sediment, Elek Analizi, Gronülometri, İstasyon, Uniform, Derecelenme, Hidrografik Özellik, Sediment, Select Analysis, Groniilumetri, Station, Uniform, Classification, Hydrographic Features
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma; Akçaabat-Of arasında Karadeniz'in taban jeolojisi, ağır metal kirliliği ve su kütlesi etkileşiminin incelenmesi adı altında yapılmış olup 2003-112-5-4 kodlu proje ile desteklenmiştir. Bu çalışmada; Akçaabat-Of arasında belirlenen 29 istasyonda kıyı şeridinde 6 m ile 127 m arasında değişen derinliklerden sediment örneklemesi yapılmıştır. 29 istasyonda örneklenen sedimentler de element kompozisyonu ve 17 istasyonda elek analizi yöntemiyle boyut analizleri yapılmıştır. Element kompozisyonu; hazırlanan sediment örneklerinin ACME (KANADA) analitik kimya laboratuarında analiz edilmesi sonucu belirlenmiştir. Yapılan 17 istasyondaki elek analizlerinde ise % geçen (y) ve dane boyu (x) şeklinde olmak üzere çizilerek gronülometri eğrileri belirlenmiştir. Element kompozisyonu bakımından istasyonlar arasında önemli farklar göze çarpmaktadır. Özellikle 64. istasyonda değerler maksimuma ulaşmıştır. Elek analizlerinde ise sadece 1 ve 10 sıra numarası ile belirtilen istasyonların uniform olmayan iyi derecelenmiş olduğu belirlenmiştir. Diğer istasyonların ise uniform ve iyi derecelenmiş olduğu bulunmuştur. Örnekleme alanındaki su sütunun fiziksel özellikleri de CTD kullanılarak belirlenmiş ve 5 istasyonda değişim grafikleri oluşturularak istasyonlar arasında hidrografik özellikler bakımından fark olup olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Resach About Hydrographic Features of Oxic Zone in South East Black Sea (Trabzon) Continental Shelf Heavy Metal Content of It's Sediment and Range of Sediment's Grain Size This study is supported with the Project code number 2003-112-5-4 and with the study earned out between Akçaabat and Of, studying ground gelogy, heavy metal pollution and water mass interaction. In this study, sediment sample studies are done between Akçaabat-Of from 29 stations along the sea coast at the depths 6 m-127 m. Element composition is done in 29 stations at sampled sediments and dimension anlysis is done by select analysis method at 16 stations. Element composition is determined according to the anlysis resulty of preparad sediment samples in ACME (CANADA) analytic chemistry labs. Granülometre curues are defined by drawing % past (y) and grain size (x) in the select analysis from 17 stations. Important differences are observed among the stations according to element composition. Especially at 64th station values reached their maximum point. It is understuad from the elction that only the first the lenth stations are not well gradeduniforms. It found that the other uniforms are well graded. The physical qualities of the water column in the example area have been identified hydrographic the use of CTD and whether there is andifference between the stations have been identified by forming changing graphies in 5 stations.