Gentrification, community and consumption: Constrycting, conquering and contesting 'the Republic of Cihangir'
Soylulaştırma, camia ve tüketim: Cihangir Cumhuriyeti'nin oluşturulması, keşfi ve sorgulanması
- Tez No: 145528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM SANDIKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Alan Tüketimi, Cihangir, Cihangir Cumhuriyeti”, Genişletilmiş Benlik, Kozmopolitanizm, Kritik Sosyal Davranış, Mahalle, Modernite, Şehiriçi Yaşam Tarzı, Soylulaştırma, Televole Kültürü”, Camia, Tüketim Altkültürü, Tüketim Camiaları iv, Cihangir, Cihangir Cumhuriyeti, Community, Consumption Communities, Consumption of Space, Cosmopolitanism, Critical Social Practice, Extended-self, Gentrification, Inner urban Lifestyle, Modernity, Neighborhood, Subcultures of consumption, Televole Culture”111
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET SOYLULAŞTIRMA, CAMİA VE TÜKETİM: CİHANGİR CUMHURİYETİNİN OLUŞTURULMASI, KEŞFİ VE SORGULANMASI Altan İlkuçan Master, İşletme Fakültesi Tez Danışmanı: Özlem Sandıkçı Soylulaştırma, şehrin çekirdeğinde bulunan ve daha önceden alt sınıflarca kullanılan mahallelere orta sınıfın yerleşmesi sürecine verilen addır. Soylulaştırma uzun zamandan beridir bir tüketim olgusu olarak görülmüştür. Bu tüketime sebep olarak ise orta sınıfın bir bölümünün - soylulaştırıcılann - farklılık yaratma isteği görülmüştür. Bu araştırma, İstanbul Cihangir'de gözlenen soylulaştırma sürecini örnek alarak, tüketim ve soylulaştırma arasındaki ilişkiyi anlamak ve açıklamak amacını gütmektedir. Çalışma, Cihangir'de gözlenen gelişmeleri, ve Cihangir'in soylulaştırıcılar için anlamının nasıl yaratıldığını, ele alındığını ve yaşandığını anlamak amacıyla etnografık sunumunu yapmak üzere tasarlanmıştır. Aynı süreç içinde dükkan dokusunda gözlenen değişimler, soylulaştırma ve tüketim arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Veriler kalitatif araştırma yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Bu yöntemler derinlemesine mülakat ve katılımcı gözlem tekniklerdir. Bu amaçla üç aylık bir zaman zarfına yayılmış toplam kırk iki günlük bir saha çalışması yapılmıştır. Bulgular soylulaştırıcılar arasında güçlü bir camia duygusu oluştuğunu işaret etmektedir. Bu topluluk, katılımcıların başka alanlara dayanarak isim verdikleri, ve kendi kimliklerine karşıt olduğuna inandıkları grupları temel alarak tanımlanmıştır. Bu gruplar site sakinleri, ve Televole Kültürü'ne mensup olarak gördükleri Etiler/ Akmerkez tipolojileridir. Katılımcıların grup-içi ve dışı ayrımını tüketim alışkanlıklarına dayanarak yapmaları, bu topluluğun bir 'tüketim altkültürü' olarak görülmesini haklı göstermektedir. Bu 'tüketim altkültürü', belli başlı tüketim kalıpları ve“Cihangir Cumhuriyeti”olarak adlandırdığımız ortak bir iç ruhla tanımlanmaktadır.“Cihangir Cumhuriyeti”nin özünde soylulaştırıcılann kozmopolitan eğilimleri ve kritik sosyal davranışları yatmaktadır. Son bölümde araştırmanın akademik bilgiye katkıları, sınırlı kaldığı yönleri ve ileride yapılabilecek araştırmalara yönelik önerileri tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENTRIFICATION, COMMUNITY AND CONSUMPTION: CONSTRUCTING, CONQUERING AND CONTESTING“THE REPUBLIC OF CİHANGİR”Altanİlkuçan Msc, Department of Management Supervisor: Assistant Professor Özlem Sandıkçı February 2004 Gentrification is the process by which middle-class residents settle inner city neighborhood previously occupied by working-class. Gentrification has long been viewed as a consumption phenomenon, which is triggered by the urge of a certain fraction of a middle class - gentrifiers - to create and maintain distinction. Taking the case of Cihangir, Istanbul; this study is aimed at understanding the relationship between consumption and gentrification. The research is designed as an ethnographic account to discuss the developments taking place in Cihangir and trace how gentifiers construct, negotiate and experience the meanings of Cihangir. The transformations in the retailscape of Cihangir are also observed in order to gain a further understanding of the relationship between consumption and gentrification. The data are collected through qualitative research methods. These are in-depth interviews and participant observation - a field research of forty-two days over a three-month period. The findings indicate there emerged a strong sense of community among gentrifiers. This community is defined in opposition to various groups of perceived non-residents. These non-residents are identified as site residents, and“Etiler/Akmerkez types”of“Televole Culture”. As informants draw in- and out-group boundaries in terms of consumption practices, the perceived community of among gentrifiers is regarded as a 'subculture of consumption' defined with certain consumption practices and guided by the internal ethos of“Cihangir Cumhuriyeti”. At the core of the“Cihangir Cumhuriyeti”construct lie cosmopolitan tendencies and critical social practices of gentrifiers. The study concludes with a discussion of the contributions, limitations, and implications for future research.