Do inflation targeting regimes reduce inflation uncertainty? Evidence from five industrialized and five emerging countries
Enflasyon hedeflemesi rejimi enflasyon belirsizliğini azaltır mı? Beş sanayileşmiş ve beş gelişen ülkeden kanıt
- Tez No: 145532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ÖZLALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesi, Enflasyon Beklentisi, Enflasyon Belirsizliği, Zaman İçinde Değişen Parametre Modeli iv, Inflation Targeting, Expected Inflation, Inflation Uncertainty, Time Varying Parameter Models m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET ENFLASYON HEDEFLEMESİ REJİMİ ENFLASYON BELİRSİZLİĞİNİ AZALTIR MI? BEŞ SANAYİLEŞMİŞ VE BEŞ GELİŞEN ÜLKEDEN KANIT Ertürk, Burak Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı :Yrd. Doç. Dr. Ümit Özlale Şubat, 2004 Bu tezde, zaman içinde değişen parametre modeli ve GARCH çerçevesinde, beş sanayileşmiş ve beş gelişen ülke ekonomisinin, enflasyon hedeflemesi rejimine geçtikten sonra, enflasyon beklentilerinde ve çeşitli enflasyon belirsizliklerinde yapısal bir değişim yaşanıp yaşanmadığı incelenmiştir. Bir çok ülke, enflasyon hedeflemesi rejiminin getirdiği parasal disiplinin yardımıyla fiyat seviyesini sabitlemeye çalışmıştır. Enflasyon hedeflemesi rejiminin enflasyon dinamiklerinden doğan belirsizlikleri azalttığı düşünülmektedir. Bu sunulan yöntem iki çeşit enflasyon belirsizliğini ayrıştırmakta ve enflasyon hedeflemesinin bu belirsizlikleri azalttığını iddia etmektedir. Bu iddiayı araştırmak üzere iki çeşit test uygulanmıştır. Parametrik olmayan test yardımı ile beklenen enflasyonun ve enflasyon belirsizliklerinin varyansında ve ortalamasında olan değişimler; parametrik test yardımı ile de bu serilerin ortalama değerleri ve eğilimlerinde yapısal bir kırılma olup olmadığı araştırılmıştır. Parametrik ve parametrik olmayan testlerin sonuçlanna gore, enflasyon hedeflemesinin beklenen enflasyonu düşürdüğü kesin olarak söylenmesine rağmen, enflasyon belirsizliğini düşürdüğüne ilişkin yeterli kanıt bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DO INFLATION TARGETING REGIMES REDUCE INFLATION UNCERTAINTY? EVIDENCE FROM FIVE INDUSTRIALIZED AND FIVE EMERGING COUNTRIES Ertürk, Burak Master of Economics Supervisor: Asst. Prof. Ümit Özlale February, 2004 In this thesis, using a time-varying parameter model with GARCH specification, it was investigated whether there is a structural break in expected inflation and two types of inflation uncertainties -structural and impulse uncertainty- for five industrialized and five emerging countries after the implementation of inflation targeting. Many industrialized and emerging countries attempted to stabilize their price levels with the help of a monetary discipline satisfied by the features of inflation targeting. These regimes are thought to lower the uncertainties regarding inflation dynamics. This methodology allows decomposing two types of uncertainties and it was claimed that successful implementation of inflation targeting removes these uncertainties. Two types of tests were employed to detect this claim: A simple non-parametric test which examine whether the changes in the mean and the variance of expected inflation along with two types of inflation uncertainty are statistically significant; and a parametric test whether there has been a shift in mean or a shift in the trend for expected inflation and two types of uncertainties. Both non-parametric and parametric test results indicate that the inflation targeting regimes are particularly successful in reducing expected inflation while there is less evidence that implementation of inflation targeting reduce inflation uncertainty.