Some observations about the network core and convexity
Ağ çekirdekleri ve dışbükeylik üzerine bazı gözlemler
  1. Tez No: 145533
  2. Yazar: YILMAZ KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KORAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: value function, convexity, network core IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada, değer fonksiyonu - dağıtım kuralı kurulumuyla, değer fonksiyonunun doğurduğu aktarılabilir yarar oyunu kurulumu arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Aynı aktarılabilir yarar oyununu doğuran çok sayıda değer fonksiyonu bulunabildiğinden, aktarılabilir yarar oyunu kurulumuna geçerken belli bir bilgi kaybı söz konusudur. Bu çalışmada araştırılan şey bu bilgi kaybının, çekirdeğin boş olmaması gibi temel unsurların bu aktarım sırasında kaybolup kaybolmadığıdır. Verilen bir değer fonksiyonundan aktarılabilir yarar oyununa, her koalisyona o koalisyonun, verilen değer fonksiyonu altında oluşturabileceği en yüksek değerli çizgenin değerini eşleştirerek geçeriz. Aynı şekilde verilen bir aktarılabilir yarar oyununu da, onu doğuran bir değer fonksiyonlarından biri ile eşleştirebiliriz. Verilen bir değer fonksiyonuna göre ağ çekirdeği ise, herhangi bir koalisyonun, geri kalanlar yalıtılmış halde iken, kendi içlerinde daha yüksek değer yaratacak yeni bir çizgeyi oluşturamayacakları çizgeler topluluğu olarak tanımlanır. Değer fonksiyonu kurulumunda dışbükeylik de, aktarılabilir yarar oyunlarındakine benzer bir biçimde tanımlanır.Dışbükeylik her iki kurulumda da çekirdeğin boş olmamasını gerektirdiğinden, (aktarılabilir yarar oyunlarında bilinen bir teoremden, değer fonksiyonları kurulumunda ise lemma 3 den dolayı) bu iki kurulumdaki dışbükeylikler arasındaki gerekirlik ilişkisi incelenir. Değer fonksiyonunun dışbükeyliği, doğurduğu aktarılabilir yarar oyununda daha güçlü bir dışbükeyliğe denktir. Anahtar Kelimeler : değer fonksiyonu, dışbükeylik, ağ çekirdeği vı
Özet (Çeviri)
In this study, we analyze the relationships between the value function - allocation rule setting and the TU game setting induced by value functions. As several different value functions may induce the same TU game, there is some information lost when passing to the TU game setting. We inquire in this study the impact of this lost information upon the preservation of the nonemptiness of the core when we pass from the network to the TU game setting. We pass from a value function to a TU game by associating with each coalition the maximal value of the graphs this coalition can form under the given value function. Conversely, we may associate with each TU game one of the value functions that induce the given TU game. Keeping this fixed, we define the network core as the collection of graphs where no coalition has an incentive to change the cooperation structure in itself, assuming that the rest of the society consists of isolated agents. Besides, we define convexity in the value function setting in an manalogous fashion to convexity for the TU games. As convexity implies the nonemptiness of the core in both settings (a well-known result in the TU setting, and a trivial one in the value function setting), we inquire if convexity is preserved in passing from one setting to the other. We find that convexity of the value function is equivalent to a stronger type of convexity of the induced game.