Citizenship, minorities and immigrants: A comparison of Turkey's Jewish minority and Turkish-Jewish immigrants in Israel
Vatandaşlık, azınlıklar ve göçmenler: Türkiye'deki Yahudi azınlık ve İsrail'deki Türk-Yahudi göçmenler üzerine bir karşılaştırma
- Tez No: 145549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Azınlık, Göçmen, Yahudi, Türkiye, İsrail iv, Citizenship, Minority, Immigrant, Jew, Turkey, Israel 111
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
ÖZET VATANDAŞLIK, AZINLIKLARVE GÖÇMENLER: TÜRKİYE'DEKİ YAHUDİ AZINLIK VE İSRAİL'DEKİ TÜRK-YAHUDİ GÖÇMENLER ÜZERİNE BİR KARŞILAŞTIRMA Toktaş, Şule Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet İçduygu Temmuz 2004 Bu çalışma vatandaşlığın yasal statü, kimlik ve erdem boyutlarını ve aralarındaki etkileşimi uluslararası göç ve azınlık katmanlarında incelemiştir. Türkiye'deki Yahudi azınlığın ve İsrail'deki Türk-Yahudi göçmenlerin vatandaşlığı nasıl algıladığı ve tecrübe ettiği üzerine bir araştırma yapılmıştır. Türkiye ve İsrail'de gerçekleştirilen alan araştırması çerçeve mülakatları, cemaat kurumlarında katılımcı gözlem ve örneklem grubundan 65 kişiyle yapılan derinlemesine mülakatlardan oluşmuştur. Sonuçlar niteliksel veri analizi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Azınlık katmanında, araştırma sonuçlan çoğunluğun Müslüman olduğu bir ülkede gayri-Müslim azınlık olmanın a) yasal statü boyutunda tekçi ve evrensel bir vatandaşlık anlayışının sahiplenilmesinde; b) kimlik boyutunda entegrasyon ve asimilasyonun kaçınılmaz sonuçlarına rağmen Yahudi kimliğinin korunmaya çalışılmasında;' ve c) sivil erdem boyutunda değerlerle uygulama arasındaki uyumsuzlukta etken olduğuna işaret etmiştir. Uluslararası göç katmanında ise araştırma birinci nesil göçmenlerin uzun yıllardır İsrail'de yaşamalarına rağmen Türkiye'de edinilen politik kültürü koruduklarını göstermiştir. Fakat, uluslararası göç deneyimi bir süreç olarak vatandaşlığı doğrudan etkiliyor görünmektedir. Nitekim yapılan araştırma, göç sürecinin a) yasal statü açısından çoğunluğun tanımı esasmda gelişen demokratik normların benimsenmesinde; b) kimlik boyutunda kozmopolit Yahudi-İsrail toplumunda Türk kimliğinin korunmaya çalışılmasında; ve c) sivil erdem boyutunda ise Yahudi-İsrail toplumunun genel kurallarına uyum sağlama ve aktif erdemli vatandaşlığa mesafeli kalmada etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CITIZENSHIP, MINORITIES AND IMMIGRANTS: A COMPARISON OF TURKEY'S JEWISH MINORITY AND TURKISH-JEWISH IMMIGRANTS IN ISRAEL Toktaş, Şule Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Professor Ahmet İçduygu July 2004 This study investigated the legal status, identity and civic virtue aspects of citizenship and the interaction between them on the layers of international migration and minority issues with use of a comparative case. A research on the perceptions and experiences of Turkey's Jewish minority and Turkish- Jewish immigrants in Israel regarding citizenship was conducted. The field research which %as carried out in both countries - Turkey and Israel - consisted of key informant interviews, participant observation in community institutions and in- depth interviews with a total of 65 respondents from the sample group. The results were analyzed using qualitative data analysis technique. On the layer of minority, research results illustrated that in a society where the population is overwhelmingly Muslim, being a non-Muslim minority played roles in: a) the appropriation of the monist and universal conceptualization of citizenship in the legal status aspect; b) the endeavor to maintain Jewish identity despite the inevitable consequences of integration and assimilation in the identity aspect; and c) the discrepancy between values and actions in the civic virtue aspect. On the layer of international migration, the research pointed out that despite long years of residence in Israel, first generation of Turkish- Jewish immigrants in Israel preserved their political culture that they cultivated when they were in Turkey. However, experience of international migration as a process seemed to impact on citizenship and played roles in: a) the appropriation of democratic norms defined by majoritarian terms in the legal status aspect; b) efforts to maintain their Turkish identity in the identity aspect; and c) the preference for complying with the general norms of Jewish-Israeli society and conversely excluding a proactive understanding of virtuous citizenship.