St. Erasmus (Lychnid) and St. Thecla (Seleukia): A study of two early Christian cultic centers
St. Erasmus (Lychnid) ve St. Thecla (Seleukia): İki erken Hristiyanlık kült merkezini
- Tez No: 145548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULİAN BENNETT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: St. Erasmus, Lychnid, Ochrid, St. Thecla, Göksu, Silifke, Meryemlik, Erken Hristiyanlık mimarisi, mabetler, şehit abideleri, haçbiçimi planlı kiliseler, basilika, kripta, şehadet kültü, hagiografa, dini ve siyasi tarih, Geç Antik. «i, St. Erasmus, Lychnid, Ochrid, St. Thecla, Seleukia on the Calycadnos, Meryemlik, Early Christian Architecture, sanctuaries, martyria, centraly planned inchurches, basilicas, reliquaries, relics, crypts, cult of martyrdom, hagiographies, ecclesiastic and political history, Late Antiquity. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
ÖZET ST. ERASMUS (LYCHNİD) VE ST. THECLA (SELEUKİA): İKİ ERKEN HRİSTİYANLIK KÜLT MERKEZİNİ Donev, Damjan Master, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Julian Bennett Mayis, 2004 Bu tezin esas konusu Erken Hristiyanlık dönemine ait bölgesel iki kült merkezini incelemektir. Bunlardan birincisi“Epius Nova”bölgesinde bulunan,“Lychnid”şehri yakınlarındaki St. Erasmus olup, ikincisi de antik“Isaura”bölgesindeki Göksu üzerindeki Silifke yakınlarında bulunan St. Thecla'dır. Hristiyanlıktaki şehadet mertebesi ve kültü karmaşik bir dini, sosyal ve kültürel olgudur. Tezin giriş kısmında Hristiyanlık teolojisindeki şehit-azizlerin Geç Antik Akdeniz kültüründeki yeri ve önemi; ayrıca şehit kültünü, azizlerin hayat hikayelerini (hagiografalari) ve mabetlerini tanımamızı sağlayan iki konu ele alınmıştır. III- VI. bölümlerde tez, kült mabetlerinin kuruluşunu, gelişimini ve çöküşünü ya da değişimini ve kült adet ve geleneklerini incelemektedir. Bu, kaçınılmaz olarak, Geç Antik Dönemde bölge tarihi, kutsallaştırılmış azizlerin hayat hikayeleri (hagiografalarını) ve sonuç olarak kült geleneğinin ve mabetlerin mimari yansıması gibi birçok faktörün ele alınmasını gerektirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ST. ERASMUS (LYCHNID) AND ST. THECLA (SELEUKIA): A STUDY OF TWO EARLY CHRISTIAN CULTIC CENTERS Donev, Damjan MA, Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Prof. Dr. Julian Bennett May 2004 The main purpose of this paper is the study of two regional Early Christian cultic centers: of St. Erasmus, near the city of Lychnid in the province of Epirus Nova, and of St. Thecla, near Seleukia on the Calycadnos, in the province of Isauria. The methodology and the problems associated with this are considered in chapter I. The cult of martyrdom in Christianity is a complex religious, social and cultural phenomenon, and chapter II deals with the significance of martyr-saints in Christian theology, their place and role in the Late Antique culture of the Mediterranean, and the two principal types of artifacts through which we recognize the cults of martyrs, the hagiography and the sanctuary. This thesis then closely examines, in chapters III- VI, the establishment, development and the demise or the transformation of these two sanctuaries, and the related cultic traditions. This inevitably requires consideration of a large number of factors, starting with the broad historical conditions in these regions during Late Antiquity, the hagiographies of the venerated saints, and finally, the formal architectonic expression of the cultic tradition, the sanctuaries themselves.