Errand into the east: A history of evangelical Amerikan missionaries and their missions to Ottoman İstanbul during the nineteenth century
Doğuya yolculuk: Amerikan misyonerleri ve ondokuzuncu yüzyıl Osmanlı İstanbul misyonlarının tarihi
  1. Tez No: 145562
  2. Yazar: EMRAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMOTHY ROBERTS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Evanjelizm, ABCFM, Amerikan-Osmanlı İlişkileri, İstanbul, Amerikan Misyonerleri, 19. Yüzyıl, Evangelism, ABCFM, American-Ottoman Relations, Istanbul, American Missionaries, 19th Century
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Elinizdeki tez, on dokuzuncu yüzyılda evanjelik Amerikan protestan misyonerlerinin Osmanlı İstanbul' undaki faaliyetlerinden bahsediyor. Münferit durumlarda misyonerlerin Boston'daki idarecileriyle hemfikir olmasalar da, Osmanlı'daki hedeflerinin, örgütlenmelerinin doğası ve çapının aslında genel anlamda New England'ın püritan kültürü tarafından şekillendiğini iddia ediyor ve muhtelif örneklerle bu savı desteklemeyi deniyor. Ayrıca, yirminci yüzyılın başlarından itibaren Amerikan misyonerlerinin İstanbul ve muhitindeki icraatlarının klasik bir hüviyet kazandığına, diğer ve gelecekteki misyoner maceraları için örnek teşkil ettiğe değiniyor. Sonuç olarak; evanjelik Amerikan misyoner kafa yapısı ve idrakindeki süreklilikler ve değişiklere, Osmanlı başkentindeki misyonerlerin başarılarına ve sorunlarına, Amerikan misyonerlerinin Osmanlı'yla yaşantı ve tecrübelerine doğru yaptığı tarihi yolculukla, bu çalışma, Amerikan dini motiflerini, Amerika-Osmanlı ilişkilerini, ve Amerikan misyonerlerinin doğu macerasını yeniden ele almak, ve bunlara özgün ve ilginç katkılar ve yorumlar sağlamayı amaçlıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis introduces a history of evangelical American Protestant missionary experience in Ottoman Istanbul during the nineteenth century. It argues that the New England Puritan heritage from the eighteenth century determined the scope and objectives of American missionaries in the Ottoman Empire although the missionaries sometimes disagreed with the missionary plans set by the ABCFM Prudential Committee in Boston. Contrary to the expectations of the American Board, the missionaries directed their full force to teaching often more than preaching once they landed in Istanbul. They believed that the natives of Istanbul needed education, attributing their backwardness and lack of faith to illiteracy. At the turn of the twentieth century, their institutions became prototypical and later missionaries in the Middle East modeled their missions on those missionary establishments in late nineteenth-century Istanbul. Overall, the thesis, with its emphasis on the continuities and changes in evangelical American missionary mindset, the successes and failures of the missionary activities in the Ottoman capital, and the American missionary experience and life with the Ottomans, revises and provides fresh insights into American religious attitudes, relations between Ottomans and Americans, and the American“Errand into the East.”