Anti-revolutionary conspiracy theory in the age of the French Revolution: A historical context
Fransız İhtilali yıllarında ihtilal karşıtı komplo teorileri: Tarihsel bir bakış
  1. Tez No: 145563
  2. Yazar: BURÇİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CADOC DOUGLAS LEİGHTON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fransiz ihtilali, Komplo Teorileri, Masonluk, Illuminati, Edmund Burke, Abbe Barruel, Professor Robison. iv, French Revolution, Conspiracy Theory, Freemasonry, Illuminati, Edmund Burke, Abbe Barruel, Professor Robison. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu tezde Fransız İhtilali'nin kaynağı olarak görülen ve İngiltere'de onsekizinci yüzyılın sonlarında Fransız Devrimci Savaşları döneminde etkili olan komplo teorileri incelenmektedir. Tezde bu çerçevede etkili olan en önemli yazarlar üzerinde durulmaktadır: İngiliz Parlamenter Edmund Burke, Fransız cizvit yazar Augustin Barruel ve Edinburgh Üniversitesi'nde doğa bilimi Profesörü olan John Robison. Bu tez esas olarak tarihsel bir çerçevede bu yazarların eserlerinin bir analizini ve aynı yazarların onsekizinci yüzyılda kamuoyunun fikrine tesir etmede etkili olmalarının nedenlerini sunmaktadır. Bu amaçla ve mevcut eserlerin doğrultusunda İhtilal'in komplolarla açıklaması düşüncesini savunmak amacıyla tezde genel olarak komplo teorilerine Masonluk tarihinin bir parçası olarak önemli bir yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The thesis deals with those conspiracy theories about the origins of the French Revolution, which were influential in Britain in the period of the French Revolutionary Wars at the end of the eighteenth century. It focuses on the most important writers of such material: Edmund Burke, the British parliamentarian; Augustin Barruel, a French Jesuit writer; and John Robison, a professor of natural science at the University of Edinburgh. The thesis provides a context, chiefly historical, for the reading of their works and seeks to offer reasons for their effectiveness in influencing public opinion in the period. For these purposes, as well as the works themselves, attention is given to conspiracy theory in general, parts of the history of Freemasonry and contemporary thought which gave support to conspiratorial explanations of the Revolution.