Economic assistance to Turkey from Europe and the United States
Avrupa ve Amerika: Türkiye'ye gelen dış yardımı
  1. Tez No: 145766
  2. Yazar: DEFNE JONES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Dış Yardım, Ekonomik Yardım vı, Turkey, Foreign Aid, Economic Assistance IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez, Türkiye'ye Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Uluslararası Finansal Kuruluşlar tarafından yapılan dış yardımların kapsamını, kısıtlarını ve etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu yardımcıların ekonomik desteklerinin şartlılığı yaklaşımının gelişiminin de açıklanmasına çalışılmıştır. Tezde; gelişmekte olan ülkelere finansal yardımlar konusunda liberal ve bağımlılık yaklaşımlarının temel argümanlarının açıklanmasını ile, belirlikoşullar altında dış yardımların ekonomik ve sosyal gelişim sağladığı savunulmaktadır. Bu sebeple, şartlılık dış yardımların etkililiğinin sağlanması konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'ye sağlanan çeşitli dış yardım paketleriyle birlikte şartlılığın gelişimine odaklanmıştır. Ayrıca bu çalışmada, başarılı politika sonuçları ile bağımlılık arasında bir ilişki olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışma 1945-200 yılları arasını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the extent, limitations, and effects of foreign aid to Turkey from the United States, Europe, and International Financial Institutions (IFIs). It also interprets the evolution of the concept of conditionality attached to economic assistance by the donors. After evaluating the main arguments of liberal and dependency perspectives on foreign aid to developing countries, the thesis makes the argument that under certain circumstances foreign aid can lead to economic and social development. inConditionality plays an important role in ensuring effectiveness of foreign aid. This study focuses on the evolution of conditionality attached to various foreign aid packages for Turkey. It then evaluates if there is a correlation between the conditionality attached and policy results considered satisfactory. The study covers the period of 1945 to 2000.