Ali Mazrui: His political and intellectual commitment, the trial of Christopher Okigbo
Ali Mazrui'nin politika ve entellektüelliğe katkısı, Christopher Okigbo'nun yargılanışı
- Tez No: 145932
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMED BAKARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Political Science, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sivil Savaş Pan-afrikanizm Entelektüel Barış Üniversalizm Sorumluluk IV, Civil war Pan-africanism Intellectual Peace Universalism Responsibility III
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma siyaset bilimci Prof. Ali Mazrui'nin politik ve entelektüel kimliğini onun politika ve entelektüelliğe olan katkısını ünlü politik romanı The Trial of Christopher Okigbo isimli eserine referansla incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma iki bolümden oluşmaktadır. İlk bölümde Ali Mazrui'nin politik etkinliği ele alınmiş, bu bağlamda romanda tartışılan politik problemler ve kavramları çözümleyişi analiz edilmiş, ünlü bir siyaset bilimci olarak siyaset alanında yaptığı dünya çapındaki etkin çalışmalara değinilmiştir. Her ne kadar bu çalışmada faydalanılan temel kaynak The Trial of Christopher Okigbo olsa da zaman zaman Ali Mazrui'nin makalelerinden, çalışmalarından yararlanılarak tezin daha da zenginleştirilmesine çalışılmıştır. Yine bu amaç doğrultusunda Ali Mazrui ile çalışma öncesi kişisel bir görüşme yapılmış, tezin taslağı oluşturulmuş ve çalışma boyunca da kendisine sorular yöneltilerek bazı anlaşılamayan noktaların belirginleştirilmesi sağlanmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise Ali Mazrui'nin entelektüel kimliği ve entelektüelliğe olan katkısı incelenmiş yoğun bir entelektüel havanın hakim olduğu romandan bu süreçte faydalanılmış, yanı sıra Ali Mazrui'nin entelektüellik üzerine yaptığı yazılı ve görsel bazı çalışmalardan da istifade edilmiştir. Yine önde gelen entelektüellerden Edward Said, Noam Chomsky, W.E.B Dubois, George Orwell'in entelektüelin topluma karsı görevi konusunda fikirlerine yer verilmiş ve bahsi gecen entelektüellerin ışığında Ali Mazrui'nin duruşu bir kez daha analiz edilmiştir. Son bölüm çalışmanın bir özetini ve ulaştığı sonuçları sunmakta ve gelecekteki benzer çalışmalar hakkında bazı tahmin ve temennilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at examining one of the most prominent political scientist Ali Mazrui's political and intellectual personality and commitment with special reference to his political novel, The Trial of Christopher Okigbo. The study is made up of two sections. In the first section Ali Mazrui's political personality and commitment is probed into. His treatment of the issues disputed over in the novel and his handling the concepts are analyzed and his influential commitments as a well- known and widely appreciated political scientist are talked about. Though the novel The Trial of Christopher Okigbo is major reference for us, at times we went beyond the novel and enriched the study by benefiting from Mazrui's myriad articles. Again for the same purpose the writer of this study contacted Ali Mazrui in person to establish a more realistic conceptual layout for the thesis and during the study kept on being in touch with him in order to clarify some of the points than needed to be shed light. In the second section of the thesis, Ali Mazrui's intellectual personality and intellectual commitment are scrutinized. The novel with its heavy intellectual ambience is benefited as a major source, in addition, Mazrui's myriad works as to the intellectualism are used in this process. Again many leading intellectuals', Edward Said, Noam Chomsky, W.E.B Dubois, George Orwell's ideas as to the issue are talked about and in the lights of these intellectuals Mazrui stance is analyzed once more. The last section epitomizes the study, reveals the dawned conclusions, and makes predictions on relevant future studies.