A feminist perspective of woman entrapment in Jane Eyre and Pride and Prejudice
Feminist açıdan Jane Eyre ve Gurur ve Önyargı romanlarında kadının ezilmesi
  1. Tez No: 145931
  2. Yazar: İLKNUR TÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. WİSAM MANSOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ataerkillik ezilme eziyet Otorite tuzağa düşürülme baskı Dışlanma feminism vı, patriarchy victimization oppression authority entrapment repression isolation feminism
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma İngiliz edebiyatının bazı romanlarındaki kadının ezikliğini inceleme gayesini gütmektedir, bir başka ifadeyle, ataerkil toplumdaki kadının statüsünü incelemeyi amaçlar. Bu bağlamda, bu çalışma feminist eleştiriyle de ilgilidir. Bu amaçla, feminist açıdan da analiz edilecektir. Bu çalışma, Jane Eyre (Jane Eyre) ve Gurur ve Önyargı (Pride and Prejudice) adlı iki romanda analiz edilecektir. Tez ayrıca, ezilen Viktorya kadınlarının sembolik anlamını da inceler. Bu çalışma ayrıca, ataerkil sisteme karşı kadının tepkilerini ortaya çıkarmayı amaçlar, bir başka deyişle, bu tez eşitliği elde etmek ve baskıya karşı kadının mücadelesine dikkat çeker. Bu tez, altı temel konu altında incelenir: aile, eğitim, miras, evlilik, sınıf sistemi ve kadın erkek ilişkileri. Birinci bölümde, kadının ezilmesinde ailenin rolü vurgulanır. İkinci bölüm, eğitim sistemi inceler ve kadının baskı altında kalışını araştırır. Üçüncü bölüm,“miras”kavramına odaklanır. Dördüncü bölümde,“evlilik”konusu kadının ezilmesiyle bağlantısı incelenir. Beşinci bölüm, toplumun sosyal sınıf yapısını eleştirir ve sınıfsal ayrımcılık konusu ile kadının baskı altında kalışını analiz etmeyi amaçlar. Son olarak, altıncı bölüm, erkeklerin kadınların davranışlarını inceler. Kısacası, bu çalışma, ataerkil sistemde kadının ezikliğini sorgular.
Özet (Çeviri)
The present study aims to tract down the victimization of women in certain novels of English literature, in other words, the status of women in patriarchal society. In this respect, this study is also dealt with feminist criticism. For this purpose, it is analyzed in feminist perspective. In addition to that, two novels, JaneEvre and Pride and Prejudice are analyzed for this study. It also surveys the symbolic representation of the trapped Victorian women. Moreover, it aims to reveal the reactions of women against the patriarchal system in other words, it focuses on the struggle of women to achieve equality and to overcome oppression. It is studied under six main topics; family, education, inheritance, marriage, social hierarchy, and gender relations. In chapter 1, the role of family in victimizing women is emphasized. In chapter 2 will examine the education system and surveys the repression of women. Chapter 3 focuses on the concept of inheritance. In chapter 4, the concept of marriage is presented for the entrapment of women. Chapter 5 criticizes social hierarchy and aims to analyze the entrapment of women with the concept of class distinction between men and women. Finally, chapter 6 analyzes the behaviors of males towards females. In short, this study questions the entrapment of women in the patriarchal system.