A Knowledge based fire safety evaluation system for architectural design
  1. Tez No: 14597
  2. Yazar: LEMAN ŞEBNEM KÖMÜRCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA PULTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yangın Güvenliği, Otel Tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım, Fire Safety, Architectural Hotel and Dormitory Design, Computer Aided Design
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET MİMARİ TASARIM İÇjN BİLGİYE DAYALI YANGIN GÜVENLİ?İ DE?ERLENDİRME SİSTEMİ Kömürcüoğlu, Lemsin Şebnem Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilişleri Bölüşü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa PULTAR Haziran 1991, 110 sayfa Bu çalışmanın ana amacı, mimari tasarım aşamasında bir projenin yangın güvenliği için gerekli asgari ölçü ve düzenleme koşullarını sağlayıp sağlamadığını kontrol eden bir bilgiye dayalı sistem geliştirmektir. Bu amaçla, Yangın Güvenliği Sistemi -FSE isimli, bileşik etkileşimli bir bilgisayar programı tanımlanmış, geliştirilmiş ve sunulmuştur. FSE, Bilgisayar Destekli Tasarım ortamında yaratılmış bir mimari kat planındaki elemanları yangın güvenliği kıstaslarına göre ayırarak inceler. FSE incelenen planı sistemin bilgi kütüphanesine göre değerlendirerek, yangın güvenliği açısından sakınca yaratan eleman, boyut ve düzenlemelerin listesini içeren bir rapor hazırlar. FSE, otel motel ve yurt tipi binalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A KNOWLEDGE BASED FIRE SAFETY EVALUATION SYSTEM FOR ARCHITECTURAL DESIGN Kömürcüoglu, Leaan Şebnea M.S. in Building Science Supervisor: Prof. Dr. Mustafa PULTAR June 1991, 110 pages The major aim of this study is to develop a knowledge based system which checks an architectural design during its sketch phase, to see whether it complies with the sizing and internal arrangement requirements that will provide a reasonable degree of safety from fire. A composite, interactive computer program named Fire Safety Expert -FSE, has been described, developed and implemented with this purpose. FSE analyzes an architectural floor plan created in a Computer Aided Design environment, by resolving it into its components, according to fire safety measures. FSE evaluates this floor plan according to a knowledge library and generates a list of aspects that don't conform with the fire safety requirements in the form of a report. Application domain of FSE is the hotel, motel and dormitory type of building.