Product design in the Turkish furniture industry and its potential role with respect to international developments
- Tez No: 14596
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: ürün tasarımı, uluslararası rekabet, mobilya endüstrisi, esnek uzmanlaşma, Türkiye / Anabil im, Product design, international competition, furniture industry, flexible specialization, Turkey
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET ULUSLARARASI GELİŞMELERE BA?LI OLARAK TURK MOBİLYA ENDÜSTRİSİNDE URUN TASARIMI VE POTANSİYEL ROLÜ ERZURUMLUOGLU, özlem Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilimleri Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Pultar Haziran 1991, 200 Sayfa özellikle 1980'li yıllarda tasarım, isletme ve ekonomi gibi tasarım disiplini dışındaki disiplinlerden kişilerce sıklıkla kullanılan bir sözcük olarak görünüyor. Birçok kaynakta tasarım, firmaların ve/veya ülkelerin gerek iç ve gerekse dış pazarlardaki rekabetç iliğinde çok büyük öneme sahip bir faktör olarak vurgulanıyor. Bu çalışma tasarımın bu yeni rolüne, içinde geliştiği sosyo-ekonomık yapıdaki değişimlere ve bu değişimin genelde Türkiye ve özelde Türk mobilya endüstrisine etkisini esas almaktadır. Bu gelişmelerin gözden geçirilmesi ile, yapılan çalışma Türk mobilya endüstrisine uluslararası bağlama uyum sağlayacak bir stratejik yaklaşıma temel bulmayı amaçlamaktadır. Türk mobilya endüstrisinin genel yapısı ve tasarımın bu yapı içindeki durumu böyle bir yaklaşımın perspektifinden ortaya çıkarılmıştır. Son olarak bu çalışma belirlenen yaklaşımın geçerliliğini, sektöre özel bilgi ışığında tartışmakta ve bir dizi öneriyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCT DESISN IN THE TURKISH FURNITURE INDUSTRY AND ITS POTENTIAL ROLE WITH RESPECT TO INTERNATIONAL DEVELOPMENTS ERZURUMLUOGLU, Dzlem M.Sc. in Building Science Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Pultar June 1991, 200 Pages Especially in the 1980s, design appears as a word that is used very often by people from the disciplines other than design such as management and economy. In many sources, it is stressed as a factor of vital importance in firms' or countries' competitiveness in both domestic and foreign markets. This study refers to this new role of design, changing conditions of the socio-economic set-up in which it is evolving and the impacts of this change on Turkey in general and specifically on the Turkish furniture industry. Through an overview of these developments, the study aims at finding a basis for a strategical approach to Turkish furniture industry which will fit to the international context. The general structure of the Turkish furniture industry and the state of design in it, is revealed from a perspective determined by such an approach. It finally discusses the validity of the drawn approach in the light of sector specific information and ends with a number of policy propositions.