Sınıf öğretmenlerinin öğretme-öğrenme süreçlerinde pekiştireç kullanmaya ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the attitudes of primary teachers in using reinforcement during teaching-learning period
  1. Tez No: 145990
  2. Yazar: ATINÇ ULAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenleri, pekiştireçler ve tutum, The teachers in primary school, reinforcement and attitude
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRETME-ÖĞRENME SÜREÇLERİNDE PEKİŞTİREÇ KULLANMAYA İLİŞKİN TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Atınç ULAY Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bölümleri Bölümü Danışman: Prof. Dr. Adil TÜRKOĞLU Nisan-2004, 111 sayfa Bu araştırmanın genel amacı; ilköğretim I. kademe öğretmenlerinin öğretme- öğrenme süreçlerinde pekiştireç kullanmaya ilişkin tutumlarım çeşitli değişkenlere göre belirlemektir. Bu temel amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: Öğretmenlerin“Olumlu Pekiştireç”,“Ceza”ve“Kayıtsız Kalma”tutumları; cinsiyet, kıdem, okuttukları sınıfın düzeyi, mezun oldukları okul türü ve öğretmenlerin görev yaptığı okulların sosyo-ekonomik düzeyi (SED) değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermekte midir? Araştırmanın çalışma evreni, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Adana ili Seyhan ve Yüreğir ilçeleri merkez ilköğretim okullarında görev yapan I. kademe sınıf öğretmenleridir. Tesadüfi küme örnekleme yöntemi ile seçilen 24 ilköğretim okulunda görev yapan 311 sınıf öğretmem araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Sınıf öğretmenlerinin öğretme-öğrenme süreçlerinde pekiştireç kullanmaya ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla, Özcan (1998) tarafından hazırlanmış ve uygulanmış“Pekiştireç Kullanmayla İlgili Tutum Ölçeği”nden aslına uygun şekilde yararlanılmıştır. Tutum ölçeğinin yapı geçerliğiyle ilgili faktör analizi ve diğer analizler Özcan tarafından yapılmıştı. Bu araştırmada da ölçeğin yapı geçerliğiyle ilgili faktör analizi ve güvenirlik çalışması (Cronbach-alfa) araştırmacı tarafından tekrarlanmıştır. Faktöranalizi sonucunda ölçek;“Ceza”,“Olumlu Pekiştireç”ve“Kayıtsız Kalma”alt boyutlarına ayrılmıştır. Kişisel bilgi formu ve tutum ölçeğinden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; t-testi, tek yönlü varyans analizi, % ve frekans teknikleri kullanılmıştır; Araştırmalardan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Sınıf öğretmenlerinin pekiştireç kullanma tutumları ile; cinsiyetleri ve okuttukları sınıf düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. 2. Sınıf öğretmenlerinin pekiştireç kullanma tutumları ile; kıdemleri ve okulun sosyo ekonomik düzeyi (SED) arasında anlamlı farklar bulunmuştur. 3. Sınıf öğretmenlerinin pekiştireç kullanma tutumları ile mezun oldukları okul türü arasında sadece“Kayıtsız Kalma”alt boyutunda anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EVALUATION OF THE ATTITUDES OF PRIMARY TEACHERS IN USING REINFORCEMENT DURING TEACHING-LEARNING PERIOD Atınç ULAY MA. Thesis, The Department of Education Sciences Advisor: Prof. Dr. Adil TÜRKO?LU April-2004, 111 pages This study is designed to determine the attitudes of teachers, teaching in primary schools, in using reinforcement during teaching and learning period according to the different variables. In that basic aim, we searched for the answer of the questions below. Do the attitudes of teachers using“Positive Reinforcement”,“Punishment”and“To Be Indifferent”change depending on the variables like sex, experience, the level of the students, the type of the school and the socio-economic factor of the school? The population of the study are teachers in primary schools of Seyhan and Yüreğir which are in Adana in 2002-2003. The 311 primary teachers who were chosen randomly among 24 primary schools are the samples of the research.“The attitude scale about using reinforcement”written by Özcan (1998) was used in order to explore the attitudes of teachers in using reinforcement during teaching a learning period. The factor analysis and other analysis related with the validity of the attitude scale was done by Özcan. In this research, the validity and reliability of the scale (Cronbach-alfa) was repeated by the researcher. As a result of the factor analyses the scale was divided into three parts as“Punishment”,“Positive Reinforcement”and“To Be Indifferent”.rv In the evaluation of the outcomes gained from individual information form and attitude scale, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), % and frequency techniques were used. The findings obtained from the research can be summarized as: 1. There is not a significant difference between the attitudes of teachers using reinforcement sex and the level of the students. 2. There is a significant difference between the attitudes of teachers using reinforcement experience and socio-economic level of the school. 3. There is a significant difference between the attitudes of the teachers using reinforcement only“To Be Indifferent”part of the type of the schools.