Konutlarda yıkanma hacimlerinin yeri ve biçimlenişi, Gaziantep örneği
The places and organizations of bathrooms in the houses, a case study in Gaziantep
  1. Tez No: 146023
  2. Yazar: BİHTER ZEYNEP TURGAY PAYDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yıkanma, Yıkanma Hacimleri, Banyo, Gaziantep Evleri, Gaziantep, to bath, bathrooms, Gaziantep Houses
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, konutlarda yıkanma hacimlerinin yeri, biçimlenişi ve biçimlenişi etkileyen faktörler incelenmiştir. Gaziantep ve çevresinde, dünyada bilinen en erken tarihli yıkanma mekanlarının olması ve bugüne kadar konuyla İlgili bilimsel çalışma yapılmaması sebebi ile çalışma kapsamı bu bölgeden belirlenmiştir. Gaziantep'te tarihsel süreç içinde yaşamış uygarlıklarda yıkanma hacimleri, konut yıkanma mekanları ve donatılan ele alınmıştır. Geleneksel Gaziantep Evleri'ndeki yıkanma mekanları incelenmiş, yapılan tespit ve analiz çalışmaları bulguları ile günümüz ihtiyaçları doğrultusunda görülen değişimler belirlenmiştir. Ayrıca, günümüz Gaziantep konutlarında kullanıcı yıkanma alışkanlıkları, kullanılan donatı elemanları tür ve boyutları, yıkanma hacimleri ile ilgili kullanıcı memnuniyeti, beklentileri ve istekleri anket çalışmaları ile belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yıkanma hacimlerinin biçimlendirilmesini etkileyen tasarım kriterleri saptanmış ve mekan tasarımına veri oluşturacak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the place of bathrooms in houses, organization of them and affecting factors that are organizing houses' bathrooms were searched. In Gaziantep and around this region there're the oldest known bathing places of world and there's no specific study doneup to now. So, the study's scope was designated from this region. In Gaziantep, the bathrooms, houses' bathing spaces and equipments of civilizations that were seen in historical time were studied. Bathing places in Traditional Gaziantep Houses were searched, with the help of the provements and analyze studies, changes around the today's needs were found out. Further, users' bathing habits in todays Gaziantep houses, kinds and dimensions of equipments that're used, users's expectations and needs were found out thanks to survey studies. At the end of this study, design criteria that affect the organization of bathrooms were ascertained and ideas that may be datum for design of places were given.