Bambu (Phyllostachys bambusoides)'dan sülfat yöntemi ile kağıt hamuru üretim koşullarının belirlenmesi
The determination of kraft pulping conditions of Bamboo (Phyllostachys bambusoides)
  1. Tez No: 146046
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bambu, Kraft Hamuru, Aktif Alkali, Elenmiş Verim, Kappa Numarası VI, Bamboo, Kraft Pulping, Active Alkali, Pulping Temperature, Screened Yield, Kappa Number vn
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesinin Pazar ilçesi sınırlarında beş dönümlük bir sahada doğal olarak yetişen bambu (Phyttostachys bambosoides, % 80 ve Phyllostachys pubescens, % 20) dan Kraft yöntemiyle kağıt hamuru üretim parametreleri araştırılmıştır. P. Bambusoides ' in lif morfolojisi araştırıldıktan sonra kimyasal analizi yapılmıştır. Daha sonra, değişen aktif alkali ve pişirme sürelerinde 16 pişirme denemesi yapılarak elde edilen veriler değerlendirilmiş ve optimum pişirme parametreleri aşağıdaki şekilde bulunmuştur: Yukarıdaki sonuçlara göre, aktif alkali % 14' den daha düşük, % 16' dan fazla alınmamalıdır. Pişirme süresi, 90 dakikanın üzerine çıkarılmasıyla elenmiş verimde tedrici bir azalma başlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Determination of Kraft Pulping Conditions of Bamboo ( Phyllostachys bambusoides) Kraft pulping characteristics of Phyllostachys bambusoides, 80% and Phyllostachys pubescens, 20% grown in Pazar in the Eastren Black Sea region were investigated. Firstly, fiber dimensions and chemical composition of cell-wall of P. bambusoides. Later, sixteen cooks were conducted under varying active alkali charge and cooking time conditions. Then, data obtained was evaluated and optimum kraft pulping conditions and some pulp properties were determined as fallows: Pulping Conditions Pulp Properties Active alkali,(%Na20), 14- (16) Screened yield, % 44.6-(42.6) Pulping time, (min.) 90 Screened reject,% 4.6 -(1.2) Pulping temperature, °C 165 Total yield, % 49.2 -(43.8) Sulphidity,% 25 Kappa Number 43.8 -(32.4) liquor to raw material 5/1 Viscosity, cm3/g. 1302-1257 As can be easily seen from the results, there is no need to increase alkali charge beyond 16 % to decrease 14 % on the basis of oven dry bamboo weight.. Increasing the pulping time from 90 to 120 minute, screened yield is decreased gradually. On increasing alkali charge from 14 % to 16%, especially kappa number of pulp is decreased significantly. Concequently, it is possible to produce bleachable grade pulp from bamboo raw material at 16 % active alkali charge level.