Lycoperdon perlatum mantarından hazırlanan özütte esterolitik aktivitenin tayini ve karakterizasyonu
Esteroltic activity determination and characterization in extract prepared from Lycoperdon perlatum mushroom
  1. Tez No: 146047
  2. Yazar: YASEMİN CAMADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Esterase, Lipase, Lycoperdon perlatum, Mushroom
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, yabani ve yenilebilir bir mantar olan Lycoperdon perlatum' dan. hazırlanan özütte esterolitik aktiviteden sorumlu bir enzimin varlığı araştırıldı ve karakterize edildi. İlk çalışma olarak; Maçka Lişer Yaylası'ndan (Trabzon) beş tür mantar toplandı ve ham özütleri hazırlanarak, lipaz/esteraz aktivitesi için spektrofotometrik olarak analiz edildi. Bu mantar türleri arasında en potansiyel olanım L. perlatum olduğu belirlendikten sonra karakterizasyon çalışmaları sadece bu mantar özütü için yapıldı. L. perlatum özütünde esterolitik aktiviteden sorumlu enzimin varlığını ortaya koymak için, en önemli delillerden biri olması nedeniyle, doğal protein elektroforezi yapıldı ve Rf değerleri 0,34 (baskın), 0,39 (soluk), 0,52 (baskın) ve 0,59 (soluk) olan 4 bant gözlendi. Ham özütlerin, /7-nitrofenilasetat (PNPA) substratı varlığında en yüksek esterolitik aktivite gösterdiği tespit edildi. L. perlatum esterazınm optimum pH değeri 8.0, optimum sıcaklığı ise 40°C olarak belirlendi. pH 6'da enzimin 4“C'de 24 saat bekletilmesi ile aktivitenin stimülasyonu gözlendi. Ancak optimum pH değerinde enzimin kararlılığının nispeten düşük olduğu saptandı. Enzim akti vitesinin optimum sıcaklığında ise kararlılığın ciddi oranda azaldığı tespit edildi. PNPA substratı varlığında elde edilen substrat-doygunluk eğrisinden L. perlatum esterazınm basit Michealis-Menten kinetiğine uyduğu açıkça gözlenmiştir ve Lineweaver-Burk eğrisinden, enziminin kinetik değerleri olan V”,aks ve KOT, sırasıyla, 0,59 uM/dak mg protein ve 0,3 mM olarak hesaplanmıştır. Ditiyotreitol ve 2- +merkoptaetanol gibi disülfur köprüsü indirgeyicisi olan kimyasalların reaksiyon karışımındaki 1 mM'lık nihai konsantrasyonlarının enzimi belli oranlarda inhibe etmesi, disülfur köprülerinin aktivite için gerekli olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar açıkça göstermektedir ki çalışılan L. perlatum özütü endüstrinin ilgisini çekebilecek esterolitik aktiviteden sorumlu bir esteraza sahiptir. Anahtar Kelimeler : Esteraz, Lipaz, Lycoperdon perlatum, Mantar
Özet (Çeviri)
Esterolytic activity determination and characterization in extract prepared from Lycoperdon perlatum mushroom In the study in exract which is prepared from L. perlatum is a wild and edible mushroom was researched and characterized that there was an enyzme responsible for esterolytic activity. As a preliminary work, five mushroom species were harvested from the Lişer High Plateu-Maçka (Trabzon) and extracts were spectrophotometrically analyzed for lipase/esterase activity. After being determined the greatest enzyme activite L. perlatum, of these mushrooom species, the characterization assays were only studied this mushroom extract. To prove the existence of enzyme which is responsible for esterolytic activity in extract of L. perlatum for being one of the most important evidences, native protein electrophoresis were applied and it was seen that Rf values of 0.34 (major), 0.39 (minor), 0.52 (major) and 0.59 (minor). It's confirmed that crude extracts show the greatest esterolytic activity in the presence of /j-nitrophenyl acetate (PNPA) substrat. The temperature optimum of L. perlatum esterase was found to be 40°C and it's pH optimum was dedected to be 8.0. When the enzyme extract was incubated for 24 h and 4 °C at pH 6 value, it was seen the activity situmulation but it is found, the stability of enzyme to be lower at the optimum pH values. But in temperature optimum of enzyme activity, the severe decrease of stability is confirmed. Substrat saturation curve obtained for enzyme in the presence of PNPA clearly indicated that esterase of L. perlatum followed simple Michaelis-Menten kinetic. Km and Wmak values of enzyme were calculated as 0.59 (uM/ dak mg protein) and 0.3mM from Lineweaver-Burk curve, respectively. Inhibition of enzyme activity in the presence of 1 mM concentration reaction mixture of ditiotreitol and 2-mercaptoethanol are reducers of disulfide bound shows that disulfide bound is recessary for the enzyme activity. All these results clearly support that L. perlatum extract possesses an esterase that industry can interested in and responsible for esterolytic activity.