Torque noise models for x-ray binaries
  1. Tez No: 14607
  2. Yazar: ALTAN BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT KIZILOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nötron Yıldızları, X ışınlı çift yıldızlar, Stokastic yöntem. vı, Neutron Stars, X-Ray Binaries, Stochastic Process
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
X-ISLNLI ÇİFT YILDIZLARDA TORK GÜRÜLTÜSÜ MODELLERİ Altan BAYKAL Fen ve Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu 74 sayfa, Nisan 1991 ÖZET Otoregresiv zaman dizgisi modeli kullanılarak, kütle aktarımı yapan X ışınlı atar caların (pulsar), zaman serisi geçmişleri modellendi. Vela X-l, Cen X-3, Her X-1, A0535+26 atarcalarının dönme frekanslarının değişmelerinin rastgele yürüyüş yaptığı gösterildi. Diğer atarcalarında rastgele yürüyüş modeline aykırı olmadığı görüldü. Bütün kaynakların rastgele yürüyüş yaptıkları kabul edilerek, beyaz gürültü şiddetleri (white noise strength) hesaplandı. Bu gürültü şiddetlerinin, kaynakların uzun za manlı hızlanması (spin up) ve yavaşlaması (spin down) üzerindeki etkisi incelendi. Vela X-l, GX 301-2, X Per'in uzun zamanlı davranışının gürültüden kaynaklandığı ve net bir ortalama hızlanmaları veya yavaşlamaları olmadığı anlaşıldı. SMC X-1, Cen X-3, 4U1627-67, GX1 + 4,ün halâ Ghosh ve Lamb modeliyle tutarlı olduğu gösterildi. iki bileşkeli nötron yıldızı modeli incelendi ve nötron yıldızının beyaz tork gürültüsü etkisindeki dinamik özelikleri incelendi. Monte Carlo simulasyonu, gözlenen deneysel verilerde kullanılarak, dinamik kabuk-çekirdek takılma zamanı ve nötron yıldızının süperakışkanını hesaplıyabilecek kendi içinde tutarlı bir model geliştirildi. Metod uzun periodlu Vela X-l,na uygulandı. Bu atarcanın, kabuk çekirdek takılma zamanının l gün'den uzun olduğu zaman skalasında, süper akışkanının eylemsizlikkütlesinin kaynağın toplam eylemsizlik kütlesinin %85'ni geçemediği görüldü. Bu sonuç Boynton ve Deeter'nin analizi ile uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
TORQUE NOISE MODELS FOB. X-RAY BINARIES Altan BAYKAL Faculty of Arts and Sciences Department of Physics, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu 74 pages, April 1991 ABSTRACT Time series histories of accretion powered X-ray pulsars are modelled, using the first order autoregressive time series model. It is found that the pulsars Vela X-l, Cen X-3, Her X-l, A0535 + 26 are making random walks in pulse frequency fluctuations. For the remaining sources the random walk model cannot be rejected. Assuming that all the sources are making random walks in pulse frequency, the corresponding white noise strengths in the frequency derivative are calculated. The effect of these noise strengths in the long term spin up or down trends of the sources are investigated. It is found that the long term trends of the Vela X-l, GX 301-2, X Per can be explained as parts of the noise process and there is no evidence for a secular spin up or spin down. The behaviour of SMC X-l, Cen X-3, 4U1627-67, GX1 + 4 is still consistent with the Ghosh and Lamb disk model. The two component neutron star model is reviewed and the dynamical response of the neutron star to white torque noise is investigated. By comparing Monte Carlo simulations of the model with the observed data for the long period source Vela X-l, constraints are obtained on the dynamical crust-core coupling time and the superfluid moment of inertia of the neutron star. There is no evidence for the crust-core coupling time in the observed time series. This iiiimplies that the moment of inertia of the core superfluid can not exceed 85% of the total moment of inertia if the crust-core coupling time r is longer than lday, which is in agreement with the analysis of Boynton and Deeter.