Donma-çözülmenin kendiliğinden yerleşen betonların performansına etkisi
Effect of freezing-thaw cycling on the performance of self compacting concretes
- Tez No: 146119
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN KURBETÇİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Beton, Uçucu Kül, Silis Dumanı, Aşınma Kapiler Su Emme, Self-compacting concrete, Fly ash, Silica fume, Abrasion, Capillary sorptivity
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kendiliğinden yerleşen betonlar, kendi ağırlığı ile döküldüğü kalıba yerleşmekte, vibrator kullanılmasına gerek duyulmadan en sık donatılı bölgelerde ve en dar kesitlerde bile hava boşluğunu bırakmadan sıkışabilmektedirler. Böylece, hem mekanik özellikler üzerindeki değişiklikler ortadan kalkmakta hem de yüksek performanslı beton üretimine olanak sağlamaktadırlar. Araştırmada, sadece silis dumanı ve uçucu kül ile bunların kombinasyonlarım içeren 10 beton karışımı üretildi. Beton karışımlarında toplam bağlayıcı 550 kg/m olacak şekilde sabit tutularak silis dumanı ve uçucu kül ikame edildi. Her bir karışımda 10x10x40 cm boyutlarında 5 adet prizma hazırlandı. Hazırlana prizmalardan 3 tanesi standart kür koşullarında, 2 tanesi laboratuarda hava koşullarında bekletildi. Standart kür koşullarında bekletilen bir prizmanın 28. gün de eğilmede çekme ve basınç dayanımı belirlendi. Daha sonra her bir koşulda birer adet prizma hızlı donma-çözülmeye bırakıldı. Kalan deney numuneleri ilgili koşullarında deney süresince tutuldu. 300 hızlı donma-çözülme çevriminin sonunda beton prizmaların aşınma, su emme ve kapiler su emme özellikleri ile eğilmede çekme ve basınç dayanımları belirlendi. Hızlı donma-çözülme çevirimi sonucunda, kür koşullarına bakmaksızın, mineral katkı içeren betonların basınç dayanımı kaybından daha azdır. % 6 Silis dumanı ve % 24 uçucu kül içeren betonlar donma-çözülmenin olumsuz etkisinden en az etkilenen betonlardır. Kür koşullarından bağımsız olarak, düşük oranda silis dumanı ve uçucu kül ikamesi durumunda aşınma miktarında bir azalma gözlenmektedir, özellikle ikame oranlarının artması ile aşınmada çok az bir artış görülmektedir. Kür koşullarından bağımsız olara uçucu kül ikamesi su emme üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır. Buna rağmen ikame oranlarının artması ile silis dumanı ve uçucu kül ikameli betonlarda olduğu gibi sadece silis dumanı içeren betonlarda da azalma gözlenmiştir. Tüm kür koşullarında, kapiler su emme katsayısı mineral katkı ikamesinin artması ile azalmaktadır. Özellikle bu eğilimin ikame oram ile aynı miktarda olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Effect of Freeze-Thaw Cycling on the Performance of Self Compacting Concrete Self-consolidating concrete, under gravitational effects, takes the shape of the form in which it is poured, makes the construction of heavily congested structural elements and hard to reach areas easier without vibration. Thus, the variations in the mechanical properties of concrete can be eliminated and the production of high performance concrete can be made possible as well. In the investigation, ten concrete mixes incorporating silica fume and fly ash along with their combinations were produced. Silica fume and fly ash was substituted by cement while the total binder in concrete mixes was being kept constant as 550 kg/m3. Five prisms measuring 10x10x40 cm from each mix were prepared. Three of the prisms were kept in standard curing condition and two of them were exposed in the atmosphere in the laboratory right after their production. One prism kept İn standard curing condition for 28 days was tested for flexural and compressive strength. Then, one prism from each exposure was subjected to rapid freeze-thaw cycling. The rest prisms from each exposure were remained in associated conditions throughout experimentation. At the end of 300 rapid freezing-thawing cycles, the flexural and compressive strength, along with abrasion, sorptivity and capillary sorptivity properties of the concrete prisms were determined. Based on the results obtained after rapid freeze-thaw cycling, regardless of curing conditions, the strength loss of concretes containing mineral additives is lower than the strength loss of concretes without mineral additives. Concretes incorporating %6 silica fume and %24 fly ash were affected least from the detrimental effects of freeze-thaw cycling. Regardless of curing conditions, silica fume and fly ash substitution at low ratios seemed to decrease the extent of abrasion; however, the abrasion seems to increase slightly as the substitution ratio increases. Irrespective of curing conditions, fly ash replacement did not have a significant effect on sorptivity; whereas, it seemed to decrease in concretes with silica fume only as well as in concretes incorporating silica fume and fly ash combination as the substitution ratio increases. In all curing conditions, capillary sorptivity coefficient decreases as the mineral substitution ratio increases; however, the trend seems not to keep up to the same extent as with the substitution ratio.