Organizasyonlarda WEB tabanlı değişim yönetimi: Bilgisayar teknolojilerinin örgütsel değişime ilişkin algılamalar üzerine etkileri
WEB Based Change Management in organizations: The impact of information technologies on perception of organizational change
- Tez No: 146151
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Web Tabanlı Yönetim, E-uygulamalar, Değişim Yönetimi, Web Tabanlı Değişim Yönetimi, Web Based Management, E-applications, Change Management, Web Based Change Management
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Değişim, günümüzde yoğun olarak hissedilen bir olgu halini almıştır. Değişimin ivmelenmesinin nedenlerine gelince, içinde bulunulan iletişim ortamı, bilgi teknolojilerinin sağladığı geometrik bilgi artışları, küreselleşen dünya düzeninde yaşanan yoğun rekabet gibi temel nedenleri sıralayabiliriz. Hızlı değişim ortamının gereği olarak, organizasyonlar esnek yönetim yaklaşımlarını benimsemekte, organizasyonun esnekliğini ve etkinliğini artıracak bilgi ve iletişim teknolojilerini yoğun olarak kullanmaktadır. Organizasyonlar için günümüzde en büyük esnekliği ise, internet ortamının sunduğu iletişim imkanları sunmaktadır. Bunun bilincinde olarak organizasyonlar işi bu yapı üzerinden (e-uygulamalar) yapacak şekilde yeniden teşkilatlanmakta, yeni yapıları ile değişimlere daha çabuk ve hızlı tepki gösterebilmeyi arzulamaktadır. İş süreçleri yeni uygulamalarla uyumlu hale getirilmekte, ancak değişimlere tepki gösterebilmek, izleyebilmek, proaktif davranışlar geliştirmek tesadüflere kalabilmektedir. Bu çalışma kapsamında, internet tabanlı yapılar içerisinde değişimi sorunsuz yaşatacak, e- uygulamaların ruhuna uygun bir değişim modeli(WTDYS) geliştirilmeye çalışılmıştır. Modeli ortaya koymadan önce, değişim ve yönetimi, bilgi teknolojileri ve yeni iş modelleri üzerinde mümkün olduğunca kapsamlı araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Modeli test etmek mümkün olmamakla birlikte, bir kamu kurumunda yapılan bir araştırma ile, WTDYS modelinin, üstleneceği görev ve sorumluluklar, sergileyeceği yaklaşım ve içereceği kadrolar açısından doğru kurgulanıp kurgulanmadığı test edilmiş, bu konuda yararlı ip uçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays,“change”became a fact that is sensed frequently. When it comes to reasons of the acceleration of“change”; we can count on reasons such as communication environment that we have been in, increase of geometrical information provided by information technologies and intense competition that occurs in global system. As a need of“fast change”environment; organizations adopt flexible management approaches, intensively use information and communication technologies which will eincrease the flexibility and efficiency of the organization. In recent days communication opportunities that are provided by internet environment, provide the highest flexibility to organizations. The organizations which are aware of this situation restructure themselves as they can run their business by this structure(e-applications) ; with this new structure, they desire to react to changes faster. Business processes are getting compatible with new implementations, however the ability to react to changes, to watch and develop proactive behaviours can only come true by coincidences. In the context of this study, a change model(WTDYS), which will provide a sustainable change within the internet based structures, suitable to the spirit of e-applications, was attempted to be developed. Before bringing up the model, a comprensive research was required to be accomplished about change and change management, information technologies and new business models. Although it's not possible to test the model, by the help of research that was done in a public foundation; it was tested if the model is functioned correctly or not, according to the responsibilities and tasks the model should take, the approach it should exhibit and the staff it should include ; and useful clues were found about this topic.