Rate effect parameters for open-ended pipe piles in sand
- Tez No: 14624
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTAY BİRAND
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hız etkisi sabiti, açık uçlu boru kazık, değiştirilmiş üç eksenli deney, kum, çevre sürtünmesi oranı, sonlu eleman analizi, Lee ve diğerleri modeli, Smith modeli, Rate effect constant, open-ended pipe pile, modified triaxial test, sand, skin friction ratio, finite element analysis, Lee et a 1 model, Smith model
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
ÖZET Kumlu Zeminlerde Açık Uçlu Çakma Boru Kazıkların Hız Etkisi Parametreleri OUD, Mohamed Doktora Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Altay BİRAND Mayıs, 1991, 235 sayfa Kuru ve suya doygun kumlara çakılan açık uçlu boru kazıkların davranışına hız etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla değiştirilmiş bir üç eksenli deney aracı tasarlanarak imal ettirilmiş; dinamik model deneyleri yapılmasında kullanılmıştır. Veriler, önceki araştırmacıların önerdikleri matematik modeller kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu modelleri kullanabilmek için bilgisayar programları geliştirilmiş ; bu programlar bazı arazi hallerinin çüzümünde de kullanılmıştır. Kazığın şaft kısmındaki hız etkisinin tek bir sabit olarak alınamayacağı, fakat bunun çevre basıncı ve zeminin boşluk oranının bir fonksiyonu olduğu bulunmuştur. Bu fonksiyonun şeklini elde edebilmek için istatiksel çok değişkenli regresyon analizi yapılmıştır. Diğertaraftan, kazık ucundaki hız etkisinin ihmal edilebilecek değerde olduğu gözlenmiştir. Lee ve diğerlerinin modellerinin taşıma gücü tahmininde geçerli olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca, çevre sürtünmesi/çevre basıncı oranının çevre basıncı arttıkça azaldığı ve sınır bir değere yaklaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Rate Effect Parameters For Open-Ended Pipe Piles In Sand OUD, Mohamed Ph.D. in Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Altay BIRAND May 1991, 235 pages The rate effect on the driving behaviour of driven open-ended pipe piles on dry and saturated sand has been investigated. A modified triaxial apparatus has been designed and manufactured for the purpose and dynamic model testing therein has been carried out. The data has been processed by implementing mathematical models proposed by previous researchers. To implement such models, computer programs have been generated; which have also been utilized to solve some field cases. It is found that the rate effect at the pile shaft cannot be taken as a simple constant, but is a function of the confining pressure and the void ratio of the soil. Statistical multi-variable regression analysis has been made on the data to obtain the form of this function. On the other hand it is observed that the rate effect at the iiipile tip is of negligible value. It has also been established that the model by Lee et al is valid for bearing capacity prediction. Furthermore, it is observed that the skin friction to confining pressure ratio decreases as the confining pressure increases and reaches a limiting value.