Measurement of lateral swell pressure with thin wall oedometer technique
- Tez No: 14625
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şişen Zeminler, Şişme Yüzdesi, Serbest Şişme Sabit Şişme, Yük Altında Şişme, Yanal Şişme Basıncı, Pik Yanal Şişme Basıncı, Nihai Yanal Şişme Basıncı, Expansive Soils, Percent Swell, Free Swell, Constant Swell, Swell Under Load, Lateral Swell Pressure, Peak Lateral Swell Pressure, Ultimate Lateral Swell Pressure. Code : 624.01.01 -IV
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
YANAL ŞİŞME BASINCININ İNCE CİDARLI ODOMETRE TEKNİĞİ İLE Ö1ÇÜLMESİ ERTEKİN, Yusuf Yüksek Lisans Tezi, inşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Orhan EROL Haziran 1991, 114 Sayfa ÖZET Genel şişme, özellikle anizotropik şişme davranışı gösteren zeminler içine oturtulacak yapıların projelendirilmesinde yanal şişme basıncının dikkate alınması gerekir. Bodrum duvarları, kazıklı perdeler, su depoları, yere gömülmüş boru hatları, sulama kanalları, tüneller ve yüzme havuzları gibi yapılar, şişen zeminler üzerine inşa edildiklerinde, zemin ile temasta bulunan yapı elemanlarının bilinen yatay basınçlara ilave olarak yanal şişme basıncını da emniyetle karşılamaları gerekir. Geliştirilmiş bir ince cidarlı odometre, dizayn ve imal edilerek kalibrasyonu yapılmıştır. Daha sonra yüksek plastisiteli sıkıştırılmış kil numunelerin yanal şişme basıncının Ölçülmesi için kullanılmıştır. Düşey ve yatay şişme basınçları ayni anda ölçülerek karşılaştırılmış ve ikisi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yanal şişme basınçları değişik normal ( Düşey zemin yükü ) basınçlar -v-altında ölçülerek dış yükün yanal şişme basıncı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sabit dış basınç altında yanal şişme basıncının hızlı bir şekilde artarak bir pik değere ulaştığı, daha sonra tedricen azalarak sabit bir değere ulaştığı gözlenmiştir. Pik ve nihai yanal şişme basınçları normal (düşey) basınç büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir. Yapay deliklerle temsil edilen makroboşluklu numuneler üzerinde de deneyler yapılmıştır. Makroboşlukların mevcudiyeti dolayısıyla yanal şişme basıncında önemli bir azalma olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
MEASUREMENT OF LATERAL SWELL PRESSURE WITH THIN WALL OEDOMETER TECHNIQUE ERTEKİN, Yusuf M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Orhan EROL June 1091, 114 Pages ABSTRACT Lateral swell pressure has to be taken into account while designing structures founded within soils exhibiting general swell; and especially anisotropic swell behaviour. Structures such as basement walls, sheet piles, water tanks, buried conduits, irrigation channels, tunnels and swimming pools which will be build in expansive soils have to overcome the lateral swell pressure in addition to other lateral pressures acting on their structural elements embedded into expansive soils. A modified thin wall oedometer testing set-up is designed, manufactured and calibrated. It is then used to measure lateral swell pressure of a highly expansive compacted clay. Vertical and lateral swell pressures are measured simultaneously and compared in-to study the relationships between the two. Lateral swell pressures were also measured under various magnitudes of normal stresses to investigate the effect of overburden on lateral swell pressures. It is observed that under constant normal stress lateral swell pressure increases rapidly to attain a peak value and then gradually decreases to an ultimate value. Both peak and ultimate lateral swell pressures depend on the magnitude of normal pressure. Samples with artificial holes that resemble micropores were tested. It is observed that the lateral swell pressures are reduced significantly due to presence of micropores.