Development of a third generation wind wave model applicable to finite depths
Sonlu derinliklere uygulanabilen üçüncü kuşak dalga modelinin gelişimi
- Tez No: 14623
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okyanus dalgaları, Rüzgar dalgaları, Dalga modeli, Enerji yayılım denklemi. s>, Ocean Waves, Radiative Transfer Equation, Wave Modeling, Wave Spectrum, Wind Waves
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET Sonlu Derînl'iklere Uygulanabİlen Üçüncü Kuşak Dalga Modelînîn Gelîşİmİ ABDALLA, Saleh İnşaat Mühendisliği Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Haziran 1991, 160 sayfa Bu tezde, rüzgar dalgalarını tahmin eden bir üçüncü kuşak matematiksel model“METU3”geliştirilmiştir. Model dalga sayısı uzayı içinde, iki boyutlu dalga spectrumlarının gelişmelerini öykünen enerji sakinimi denklemini çözmektedir. Bu model, mevcut olan en iyi teori leri, gözlemleri ve hesap metodlarını kullanarak rüzgar dalgalarının gelişimini kontrol eden fiziksel süreçleri yeniden oluşturur. Model, Miles'in [1957] kayma gerilmeli akım teorisine, Hasselmann'in [1962] teorik anlatımiyla doğrusal olmayan dalga etkileşimlerinden kaynak lanan enerji transferine, Hasslemann'in [1974] teorisini kullanarak dalga kırılmasının sebep olduğu sönüme, ve Hasselmann ve Collins' in [1968] teorilerine göre taban sürtünmesinin yol açtığı sönüme dayana rak dalga oluşumunu benzeştirir. Buna ek olarak, model, enerjinin sakinimi denklemindeki bazı açık terimlerle tanımlanan dalga ilerleme si, sığlaşma ve sapmayı da benzeştirmektedir. Yukarıda bahsedilen teoriler üzerindeki en yeni buluşlar da modele katılmıştır. Model,hem standart iki dik eksen koordinat sisteminde, hem de küresel coğra- fik (enlem, boylam) koordinat sisteminde kullanılabilir. Model, her hangi bir derinlik alanı veya rüzgar alanına uygulanabilir. Model bazı varsayılmış durumlara uygulanmış, sonuçlar teorik ve deneysel bulgularla karşılaştırılarak sunulmuştur. Akdeniz, Adriyatik ve Marmara Denizlerindeki gerçek fırtınalar için tahminler yapılmış ve sonuçlar, WAM modelinin bulguları" ve ölçümler ile karşılaştîrılmıştır. Tahmin sonuçlarının iyi düzeyde uyum gösterdiği saptanmıştır. Modelin kolaylaştırılmış bir biçemi de geliştirilmiştir. Bu biçem, esas olarak ana model ile aynidir. Ancak çözüm, istenilen tek bir yer için elde edilmektedir. Modelin bu biçemi de gelişigüzel geo metrik şekillerdeki su kütleleri ve rüzgar alanlarından etkilenmiş derin sular (ya da sınırlı, değişmeyen su derinlikleri) için geçerlidir. Bu biçem Adriyatik ve Marmara Denizlerine uygulanmıştır, ölçümlerle olan uygunluk kabul edilir düzeydedir. Bu kolaylaştırılmış biçem, küçük bilgisayarlarda kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Development of a Third Generation Wind Wave Model Appucabue to Finite Depths ABDALLA, Saleh Ph.D. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal özhan June 1991, 160 pages In this thesis, a third generation model“METU3”for prediction of wind generated waves is developed. The model solves the radiative transfer equation, which describes the evolution of the two dimen sional wave spectrum, in the wave number space. The model reproduces the physical processes controlling the evolution of wind waves by using the best available theories, observations and computational methods. The model simulates wave generation according to the shear flow theory of Miles [1957], energy transfer due to nonlinear wave wave interactions by using the theory of Hasselmann [Î962], dissipa tion due to wave breaking by using the theory of Hasselmann [1974], and dissipation due to bottom friction according to the theory of Hasselmann and Collins [1968] in addition to wave propagation, shoaling and refraction which are represented by several explicit terms in the radiative transfer equation. The most recent findings concerning the theories mentioned above are incorporated in the model. illThe model can be used in both the standard Cartesian coordinate system and the spherical geographical (latitude-longitude) coordinate system. The model is applicable for arbitrary depth fields as well as for arbitrary wind fields. The model was applied for some hypothetical cases and the results are presented and compared with available theoretical and experimental findings. Hindcast results for real storms in the Medi terranean Sea, Adriatic Sea and Sea of Marmara are presented and com pared with the measurements and the predictions of the WAM model. Satisfactory levels of agreement are observed. A simplified version of the model is also formulated. This version is basically similar to the full version except that the solution is performed at a single location of interest. This version is applicable for water bodies with arbitrary geometrical shapes and of deep waters (or finite constant water depths) which are affected by any wind field. This version was applied to three storms in the Adriatic Sea and a single storm in the Sea of Marmara. The agreement with measurements is acceptable. The simplified version can be run practically on small microcomputers.